ca

Campanya mundial contra la discriminació per edat.

 

“Vaig dir vell, mai vaig dir marieta. No et preocupis, no em referia als negres sinó als vells. Ah! vols dir a una dona vella, pensava que eres sexista … “. Són frases extretes dels tres vídeos que acompanyen la campanya “Old lives matter” (les vides velles importen) impulsada per més de 40 organitzacions científiques, sanitàries i socials de tot el món per sensibilitzar la població i lluitar contra l’edatisme, la discriminació contra la gent gran basada en falsos prejudicis instal·lada en totes les societats.

Frases d’una discriminació tan interioritzada que gairebé ningú es dóna compte de la vulneració dels drets de les persones grans, de com se les denigra. Es combat l’homofòbia, el racisme i el masclisme, com queda recollit en els vídeos, però el discriminació per l’edat ni es reconeix.

La iniciativa d’aquesta campanya part de la Societat Francesa de Geriatria i Gerontologia, i s’inscriu en el context de la pandèmia per la Covid-19, que ha posat encara més en evidència una discriminació que, segons se subratlla, “és la més estesa , la més corrent i la més universal. A més, és l’única que no està sancionada per llei “. Es basa amb expressa voluntat de cridar l’atenció l’eslògan “Black lives matter”, fruit de la contundent mobilització antiracista arran de l’assassinat de George Floyd a Minneapolis.

Quatre mesos més tard de la mort a mans de la Policia de Floyd, les més de 40 organitzacions de tot el món, entre la qual hi ha la Societat Espanyola de Geriatria (SEG) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), recorden que, a la pandèmia de la Covid 19, que ha afectat totes les nacions, les persones majors de 65 anys han pagat el tribut més alt. Per això, i coincidint amb el 20 aniversari de l’article 25 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, que subratlla “el dret de les persones grans a portar una vida digna i independent ia participar en la vida social i cultural”, aquesta iniciativa vol posar a la societat davant de l’espill.

“El discriminació per l’edat és una forma d’alterar els drets de les persones, és una forma de maltractament”, explica José Augusto García Navarro, president de la SEG i director general de l’CSC. La pandèmia no només ha posat en evidència aquesta discriminació per edat, sinó que l’ha engrandit, assenyala, sense que es vegi cap propòsit d’esmena per part dels poders públics. “Hem explicat a el Govern -indica- que no pot fer plans sense dels afectats les famílies, dels cuidadors … però no atenen a aquestes peticions”. Es venia ja d’un “discriminació per l’edat brutal” d’un culte no només a les persones joves sinó físicament perfectes, comenta el president de la SEG, i malgrat tot el que ha passat no està canviant res.

El manifest de la campanya “Old lives matter” subratlla el discriminació per l’edat és la discriminació més corrent i s’ha vist amb claredat en aquests últims mesos. “Són les residències, que alguns volen reconfinar sense preguntar una vegada més l’opinió dels residents, ni les seves famílies”. Són les urgències, es recorda, que han pogut rebutjar acollir persones majors en plena pandèmia. Són les sempiternes publicitats de cremes antiarrugues que estigmatitzen el fet d’envellir. És la denigració perpètua -el fustigació a la vellesa- de la gent gran per la seva (presumpta) ineptitud amb les noves tecnologies. És la paraula “jubilat” que genera l’immediat rebuig de la societat. És el culte permanent a la joventut.

Es tracta, indiquen les societats científiques, d ‘ “una discriminació insidiosa que soscava les nostres societats; l’exclusió de la majoria d’adults majors d’una participació activa en la societat representa una tragèdia inacceptable i contrària a la dignitat humana “.

Envellir, poder avançar en el camí de la vida, és un èxit de la societat. Com ho és, recorda García Navarro, que Espanya tingui una de les esperances més altes de vida. Cal enterrar molts tòpics i el primer és la falsa vinculació entre complir anys i la pèrdua de capacitat mental. Aquestes societats científiques recorden que una persona sotmesa als greuges vinculats a una visió negativa de l’envelliment viuen 7,5 anys menys que els altres.

García Navarro, partidari de canviar radicalment les residències, recorda algunes dades per prendre consciència. Una de cada sis persones grans pateixen maltractament al seu domicili, alguns estudis indiquen que un de cada dos a les residències. Arribar a vell és un èxit, subratlla, i és imprescindible canviar les mirades.

 

 

CRISTINA SEN, BARCELONA 

https://www.lavanguardia.com/vida/20200916/483510615254/campana-mundial-contra-la-discriminacion-por-edad.html