ca

CEAFA demana una dotació econòmica suficient per al Pla Integral d’Alzheimer en els PGE 2021

 

Des CEAFA es demana que aquesta dotació sigui «la necessària i suficient« per posar en marxa i desenvolupar totes les línies d’acció de el Pla Integral d’Alzheimer i altres demències (2019-2023), de manera que s’atenguin les necessitats d’un col·lectiu que pateix estigma per l’edat, per la malaltia i per la seva dependència. I d’aquesta circumstància, «tenim dolorosa i recent experiència amb el que està succeint durant la pandèmia de la COVID-19, de manera que hem d’aprendre dels errors», adverteixen des de CEAFA.

Aprovat pel Consell Territorial de Serveis Socials i Interterritorial de Sistema Nacional de Salut a l’octubre de 2019, i presentat al Consell de Ministres a l’abril d’aquest any, el Pla Integral d’Alzheimer i altres demències (2019-2023) és un document que segueix les directrius de l’Organització Mundial de la Salut, respecta la declaració de Parlament Europeu en la lluita contra l’Alzheimer i compleix amb la Proposició no de Llei que va aprovar unànimement el Congrés dels Diputats el 2017 instant a el Govern a establir una Política d’Estat d’Alzheimer.

Tal com assenyala la presidenta de la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA), Cheles Cantabrana, aquesta dotació econòmica és necessària perquè “si els 31.000 euros de cost mitjà anual que suposa a cada família amb un familiar afectat per la malaltia es multipliquen pel nombre de persones afectades, s’està parlant que les famílies a Espanya destinen uns 36 mil milions d’èuros cada any per atendre al seu familiar amb Alzheimer (2,89% de l’PIB nacional d’al 2019). Aquesta xifra ens pot donar una idea de l’impacte econòmic de la malaltia. Bé, el Pla Integral d’Alzheimer ha de respondre a aquest repte econòmic amb xifres realistes “.

La Presidenta de CEAFA denuncia que “si invertim 100 mil euros a l’any difícilment podrem evitar el col·lapse dels serveis sociosanitaris en una societat tan envellida com la nostra. I més ara que, després de l’experiència de la COVID-19, els serveis de protecció sociosanitària han mostrat tantes debilitats i la necessitat d’una revisió a fons. Es necessita una intervenció rotunda i clara, ja no podem mirar a un altre costat “.

En aquest context, Cheles Cantabrana recalca que “Espanya va arribar el 2019 el rècord històric de persones majors de 65 anys. Un 19,4% de la població espanyola és igual o més gran. Hem d’estar preparats per afrontar les implicacions d’aquesta realitat demogràfica. El Pla Integral d’Alzheimer sistematitza i estableix les bases de la construcció d’el model d’atenció. Perquè al que ens estem enfrontant és a un enorme repte que condiciona la sostenibilitat de qualsevol sistema social i sanitari. Això, que hem vingut repetint des del 2010, quan reclamàvem una política d’Estat d’Alzheimer, ha quedat demostrat aquests últims mesos “.

“I d’aquesta situació és d’on hem de treure la necessitat real de la dotació econòmica que ha de tenir el Pla Integral d’Alzheimer i altres demències en els pròxims pressupostos generals de l’estat que ara s’estan negociant”, conclou Cheles Cantabrana.

 

 

CEAFA pide una dotación económica suficiente para el Plan Integral de Alzheimer en los PGE 2021