ca
Sense categoria

CEAFA exigeix un pla nacional d’Alzheimer real i amb prou finançament.

La Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) segueix exigint un Pla Nacional d’Alzheimer real i amb finançament suficient que doni resposta a les necessitats de les persones amb Alzheimer i els seus familiars. Així ho ha manifestat la presidenta de CEAFA, Mariló Almagro, qui també ha recordat que «l’Alzheimer en particular i la demència en general és un problema sociosanitari de primera magnitud que afecta 1.200.000 de persones a Espanya i prop de 5.000.000 si comptem a les famílies».

L’abril del 2019, el Ministeri de Sanitat va presentar al Consell de ministres el ‘Pla Nacional d’Alzheimer 2019-2023′. El text recollia els objectius i mesures transversals per millorar el diagnòstic de la malaltia, l’atenció a les persones afectades i als familiars que els tenen cura. Tanmateix, totes aquestes accions s’ han quedat en paper i no han arribat a executar-se a causa de la manca de dotació pressupostària del Pla.

«L’Alzheimer és una malaltia el cost de la qual suposa un 3% del Producte Interior Brut (PIB). L’elaboració del ‘Pla Nacional d’Alzheimer 2019-2023′ sense la inversió adequada evidencia la falta de compromís amb els pacients d’Alzheimer i les seves famílies, així com el desconeixement de la seva realitat. Per això, és urgent que hi hagi una Política d’Estat d’Alzheimer adaptada als temps, que compti amb el finançament apropiat, i es recolzi la seva implantació a cada Comunitat Autònoma», afirma la presidenta de CEAFA.

El progressiu avanç de la malaltia d’Alzheimer, l’augment del nombre de persones afectades i la dependència que genera aquesta malaltia en l’entorn familiar i, sobretot, en els familiars cuidadors, suposa un cost econòmic de 31.000 euros anuals de mitjana, entre costos directes i indirectes.

Per això, és imprescindible disposar d’ un pla que, de manera integral, abordi el problema per millorar la qualitat de vida de les persones evitant les desigualtats que hi ha en aquest país en relació amb l’ accés a recursos i atencions depenent de la comunitat autònoma de residència.

Per a Mariló Almagro, «aquesta xifra evidencia l’emergència de noves bosses de marginació i pobresa, tenint en compte que el salari mitjà se situa al voltant de 24.000€». Per això, des de CEAFA incideixen que «és necessari revisar, ordenar i racionalitzar els esforços i dirigir-los, de manera coordinada, a les persones afectades per la malaltia i les seves conseqüències».

 

CEAFA exige un plan nacional de Alzhéimer real y con financiación suficiente