ca

CEAFA i Fundació Pasqual Maragall insten a situar l’Alzheimer al centre del debat polític.

 

La Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) i la Fundació Pasqual Maragall han sol·licitat, mitjançant una carta dirigida als caps de llista amb representació parlamentària dels partits polítics que concorren a les eleccions generals del proper 28 d’abril un compromís públic amb la lluita contra l’Alzheimer.

Així, sota el hashtag # Alzheimer28A aquestes entitats insten els partits a situar la problemàtica d’aquesta malaltia en el centre de l’agenda i el debat polític ia aprovar el Pla Nacional de l’Alzheimer consensuat en el si del Grup Estatal de Demències amb la dotació pressupostària adequada.

I és que les demències són el grup de malalties que més han augmentat en mortalitat. A Espanya, la mortalitat a causa de la malaltia d’Alzheimer, i de les demències en general, s’ha duplicat en els últims 15 anys. A més, es troben entre els problemes de salut més costosos, al voltant de 32.000 euros anuals per pacient, amb costos de cures informals i costos indirectes molt elevats que assumeixen les famílies afectades.

Donada aquesta situació, el Dr. Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall, adverteix que “l’augment de l’esperança de vida i l’absència de tractaments efectius per a la malaltia d’Alzheimer anuncien un tsunami que serà insostenible en tots els nivells. Ni les administracions públiques ni les famílies seran capaços de fer front a les futures necessitats de cures i atenció “.

En aquest sentit, la presidenta de CEAFA, Cheles Cantabrana, incideix que “malgrat el gran impacte de l’Alzheimer en la nostra societat, Espanya és un dels pocs països del nostre entorn que no compta amb un Pla Nacional de l’Alzheimer, una recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de maig de 2017 que molts estats europeus ja han posat en marxa “. Les associacions de familiars, representades per CEAFA, fa anys que reclamen aquest marc d’actuació nacional contra la malaltia i actualment hi ha una proposta, pendent d’aprovació, elaborada pel Grup Estatal de Demències.

Anbas entitats denuncien que l’Alzheimer, i les demències en general, no han rebut la prioritat adequada. Un exemple és el finançament que rep la seva investigació. A dia d’avui, segons el Dr. Camí “és escassa, desproporcionada i inadequada en relació amb l’amenaça per a la sostenibilitat social i sanitària que suposarà l’augment del nombre de casos”.

Tant la Fundació Pasqual Maragall com a CEAFA reclamen que la investigació de la malaltia d’Alzheimer rebi un tracte equivalent al que han rebut altres malalties amb taxes iguals o menors de morbiditat i mortalitat. Cantabrana alerta que “és necessari i urgent buscar solucions a una de les malalties amb majors índexs de mortalitat i anys viscuts amb dependència, amb una prevalença elevada que arriba al 10% de les persones majors de 65 anys i fins al 50% de les majors de 85 anys, que provoca greus afeccions a les persones cuidadores en tots els àmbits de la seva vida, que empobreix a les famílies, i que és susceptible de devastar el nostre sistema públic d’atenció sociosanitària “.

En aquest sentit, més de 200.000 ciutadans i ciutadanes ja s’han adherit ja al manifest que impulsa la Fundació Pasqual Maragall per reclamar que la investigació en Alzheimer sigui una prioritat estratègica i es destinin els recursos oportuns, dins el marc d’un Pla Nacional d’Alzheimer que atengui integralment les necessitats que la irrupció de la malaltia provoca en el binomi pacient-cuidador i en les famílies.

Per tot això, i coincidint amb l’inici de la campanya electoral, es convidarà a associacions, entitats, investigadors, professionals, afectats i ciutadans en general a sumar-se a aquesta acció en xarxes socials sota el hashtag # Alzheimer28A.

 

 

Fuente:geriatricarea.com