ca

CEAFA reivindica la baixa laboral per a les persones cuidadores de persones amb demència en cas d’aïllament preventiu per Covid-19 com passa amb els escolars.

 

La tornada a l’escola està generant un ampli debat social i polític. Les últimes notícies sobre la qüestió de les baixes laborals parlen ja d’ampliar la cobertura als casos de pares que els seus fills siguin enviats a casa en aïllament preventiu per haver-se diagnosticat un cas a la seva aula, fins i tot en el cas que aquests nens obtinguin resultat negatiu en el test PCR.

Però què passa quan s’ha detectat un cas en un centre de dia i envien a la resta d’usuaris a casa per realitzar un aïllament preventiu? La situació s’assembla completament a l’anterior, però, ningú sembla haver-se acordat de la gent gran. Des de la Confederació Espanyola d’Alzheimer reivindiquem que es contempli el mateix que en el cas dels fills: que la persona cuidadora, si està treballant, pugui optar a el teletreball o tingui dret a la baixa laboral per poder atendre en bones condicions al seu familiar. CEAFA defensa que totes les persones cuidadores gaudeixin dels mateixos drets, independentment de si han d’atendre a la cura d’un nen o d’una persona amb demència.

Recordem que la família, i en particular la persona familiar cuidadora, assumeixen una doble dimensió. D’una banda, són clau en la tasca de cures; de l’altra, ells mateixos es veuen afectats per les conseqüències de la malaltia de moltes maneres. El 73% de les persones cuidadores tenen 50 anys o més. El 76% de familiars cuidadors són dones. El 42% han de renunciar parcialment o totalment al seu desenvolupament laboral durant el període de cures, que té una durada mitjana de 9 anys.

Per això, sol·licitem al Gobierno d’España que tingui en compte aquesta situació perquè els cuidadors de persones amb demència tinguin dret a una baixa laboral, i així puguin atendre la cura del seu familiar quan aquest hagi de realitzar un aïllament preventiu a la llar per haver-se detectat un cas en el centre de dia o associació a la qual acudeix habitualment.

L’AFA Baix Llobregat, com a membre de FAFAC i CEAFA, i coneixedors de primera mà de la situació dels i les malalts d’alzheimer i de la dels seus cuidadors i cuidadores se suma plenament a aquesta proposta.

 

Fuente:https://www.ceafa.es/es/que-comunicamos/noticias/ceafa-reivindica-la-baja-laboral-para-las-personas-cuidadoras-de-personas-con-demencia-en-caso-de-aislamiento-preventivo-por-covid-19-como-ocurre-con-los-escolares