ca

CEAFA, a través de les seves associacions membre, va atendre el 2016 a 54.229 persones afectades per l’alzheimer.

 

Avui comença la campanya de la declaració de la renda 2016 en la qual la Confederació Espanyola d’Alzheimer recorda als contribuents espanyols la importància de marcar la casella del 0,7% per donar suport a les activitats d’interès general i les de l’Església Catòlica, ambdues opcions són independents i compatibles.

Gràcies a la solidaritat dels espanyols, la Confederació Espanyola d’Alzheimer, a través de les seves associacions, va desenvolupar al llarg de l’any 2016, 910 projectes dirigits a millorar la qualitat de vida de 54.229 persones amb Alzheimer i la dels seus familiars cuidadors en tot el territori nacional a excepció de País Basc i Navarra, que gaudeixen del seu propi règim fiscal.

Amb la subvenció, CEAFA, a través de les seves associacions membres, ha realitzat programes d’intervenció i d’inversió. Els primers, orientats a cobrir necessitats de les persones afectades per la malaltia d’Alzheimer i les de les seves famílies i els segons a la construcció d’obra nova, equipament i l’adaptació de centres amb obres menors.

Dins dels programes d’intervenció, s’han finançat projectes basats en teràpies no farmacològiques dirigides a persones amb Alzheimer en els centres de dia, residències i associacions; s’han executat programes de suport psicològic i formació sociosanitària dirigida a les famílies per a la cura de persones amb la malaltia d’Alzheimer; i s’ha prestat el servei d’ajuda a domicili que atén persones amb la malaltia d’Alzheimer i als seus cuidadors principals a casa seva. A més, s’ha treballat en la captació i formació de voluntaris per a la seva posterior reincorporació a les dinàmiques dels centres.

Gràcies al programa d’inversió s’ha aconseguit tenir una xarxa de centres especialitzats en Alzheimer amb la construcció de 143 centres de dia, 11 residències i 178 unitats d’atenció per a persones amb la malaltia d’Alzheimer i altres demències i l’equipament i finançament d’adaptació de obres menors en els centres.

D’altra banda, la subvenció permet finançar campanyes per sensibilitzar i informar a la societat sobre la malaltia d’Alzheimer i les conseqüències que aquesta malaltia té sobre les famílies al llarg de l’any.

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que es manifesta amb deteriorament cognitiu i trastorns conductuals, i que genera una gran dependència. És la família qui en el 94% dels casos atén al seu familiar diagnosticat per aquesta malaltia, i en el 76% dels casos és la dona qui s’encarrega de la cura. El cost mitjà de cuidar una persona amb Alzheimer ronda els 31.000 euros anuals.

En aquest moment s’estima que hi ha 1.200.000 persones afectades per la malaltia d’Alzheimer, i 4.800.000 persones entre els qui la pateixen i els seus familiars cuidadors a Espanya.

CEAFA treballa des de 1990 per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer i els seus familiars cuidadors. Està composta per 13 Federacions Autonòmiques i 6 Associacions uniprovincials que aglutinen més de 300 Associacions territorials, i representen més de 200.000 famílies.

 

Font: CEAFA , traducció X.R.