ca

Científic desenvolupa teràpia que podria retardar l’envelliment cerebral en adults d’edat avançada.

 

El doctor en Ciències i director de l’Institut Mil·lenni de Neurociència Biomèdica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Xile, Claudio Hetz, a través d’experiments amb ratolins, va aconseguir fer que animals d’avançada edat tinguessin la memòria equivalent a les d’animals joves. Dit avenç científic, permetria intervenir el deteriorament progressiu de les capacitats cognitives, motores i de memòria en adults grans.

L’investigador Claudio Hetz fa anys que estudia com el cervell humà envelleix. S’ha especialitzat en veure com es generen i avancen malalties neurodegeneratives, com el Parkinson o l’Alzheimer. Recentment, va patentar a Estats Units una tecnologia desenvolupada al nostre país que permetria retardar l’envelliment cerebral, basada en un virus.

El doctor en Ciències i director de l’Institut Mil·lenni de Neurociència Biomèdica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Xile, Claudio Hetz explica que normalment les investigacions d’aquest tipus s’han enfocat en entendre perquè ens posem malalts, però, diu, que “ningú havia realment mirat si aquests mateixos processos que estan exacerbats en les malalties cerebrals també tenen lloc durant l’envelliment natural. Llavors, va sorgir la idea de provar aquestes estratègies terapèutiques que hem estat desenvolupant al laboratori, per veure si és que poden modificar el curs natural de l’envelliment cerebral “.

Per desenvolupar aquest important troballa, explica Hetz, van aplicar una teràpia gènica, amb la introducció d’un virus, en l’hipocamp de ratolins de laboratori, zona on es concentra l’emmagatzematge de les memòries. D’aquesta manera, si un animal es trobava en una etapa avançada d’envelliment o decaïment natural, aquesta tecnologia permetia que pogués recuperar les seves capacitats físiques i de memòria.

“És una troballa súper important perquè suggereix d’alguna manera que aquests danys són reversibles. El dany natural que ocorre durant l’envelliment i que un observa normalment en els adults majors podria ser revertit i això és una súper bona notícia “, afirma el científic.

 

Proteïnes en les neurones

Durant l’envelliment i en malalties com la demència senil o l’Alzheimer s’altera l’equilibri de les proteïnes en les neurones i es comencen a produir proteïnes danyades que són altament tòxiques per al cervell. El que passa amb l’avanç dels anys, és que amb l’envelliment decau la capacitat que tenen les nostres neurones de “autonetejar”, d’anar eliminant les cèl·lules danyades.

D’aquesta manera, explica Hetz, el que fa la teràpia gènica des d’un virus genèticament modificat com un vector de lliurament d’un gen terapèutic i el que fa és millorar l’equilibri de les proteïnes en les neurones.

“El que es fa és lliurar aquest regulador mestre, que es diu XBP1, que nosaltres hem estudiat per anys, en la seva funció en malalties i al cervell. Però, la gràcia d’aquesta patent és que mostra una aplicació súper clara en millorar les propietats de les neurones, de l’activitat sinàptica, etc. I això es tradueix en millores en les capacitats cognitives dels animals “, assegura el doctor en Ciències.

El desenvolupament d’aquesta tecnologia ha comptat amb el suport de la Vicerrectoría d’Investigació i Desenvolupament (VID) de la Universitat de Xile. l’executiva de Transferència Tecnològica-Biotech de la VID, Javiera Espoz, planteja que el continu avanç de la investigació és de màxima rellevància, perquè “aquests avenços són els que ens permeten estar més ben preparats per enfrontar-nos a situacions complexes com les que estem vivint actualment , però a més ens permet generar solucions a problemes i necessitats que no només responen a situacions d’emergència, sinó que es troben presents a tot nivell en la nostra societat i indústria “.

I afegeix que, la inversió en ciència i innovació, el foment d’investigació i desenvolupament i la transferència d’aquests resultats a la societat, “haurien de tenir un paper essencial en la nostra societat, ja que els avenços que es generin d’aquests esforços són els que ens permetran a curt, mitjà i llarg termini millorar la nostra qualitat de vida, tenir un món més sostenible, i proveir solucions constants a les necessitats i / o problemes que vagin sorgint “.

 

https://www.elmostrador.cl/cultura/2020/10/28/cientifico-desarrolla-terapia-que-podria-retrasar-el-envejecimiento-cerebral-en-adultos-mayores/