ca

Científics asseguren que l’expectativa de vida es pot estendre fins als 142 anys.

 

Les noves investigacions científiques han demostrat que el procés d’envelliment es pot modificar. Així ho asseguren els investigadors, els quals gairebé han aconseguit duplicar les expectatives de vida en animals utilitzant fàrmacs o teràpies que modifiquen la ingesta calòrica, ha informat el diari La Tercera.

Segons revela el medi xilè, un estudi publicat a l’octubre de 2016 a la revista Nature va determinar que l’ésser humà podria viure 117.9 anys i que aquest era el límit d’edat. No obstant això, nous estudis han precisat que els nens que neixen avui podrien viure fins als 142 anys, aplicant les teràpies que encara es proven amb animals, així ho va consignar la Universitat de Texas a Estats Units el 2015, on es va aconseguir que el ratolí ” UT2598 “, la mitjana de vida és de 2.3 anys, visqués quatre anys.

 

Vellesa podria modificar-se

El director del Centre de Gerociencia, Salut i Metabolisme (Gero), Christian González, va explicar al diari La Tercera que si s’aconsegueix retardar els efectes de l’envelliment, es podran retardar totes les malalties que tenen a la vellesa com a principal factor de risc, entre ells, el càncer, la diabetis, l’Alzheimer, entre d’altres.

“La medicina s’ha equivocat en l’enfocament de l’envelliment. Es tracta de la malaltia atenent al malalt, però quan aquesta persona ja està malalta, només s’acaba estenent la mala qualitat de vida. Quan et diagnostiquen Alzheimer és perquè aquesta malaltia va començar en el teu cos fa almenys 20 anys “, assenyala Claudio Hetz, també investigador de l’Gero.

 

Teràpies per retardar vellesa

Un dels fàrmacs amb els quals es pot retardar aquest envelliment té l’origen en un bacteri de l’Illa de Pasqua. Es tracta d’un derivat de la rapamicina però sense els efectes secundaris d’aquest medicament, que s’usa com immunosupressor en pacients trasplantats i també contra el càncer.

A l’Institut Buck de Califòrnia dels Estats Units es va desenvolupar un derivat d’aquest bacteri batejat “rapalogues”. Provat en animals, ha aconseguit estendre la vida en 15%. “Això vol dir que nens que estan naixent avui poden arribar a viure fins als 140 anys”, diu Hetz. La mateixa molècula s’està provant a Xile en models preclínics de Parkinson per després fer-ho en Alzheimer i envelliment. “En menys de 10 anys ja hauria d’estar al mercat”, assenyala.

El director del Gero, Christian González ha assenyalat que més enllà de les teràpies, és fonamental modificar els hàbits alimentaris, l’estil de vida, fer exercici, no estar estressats. “Se sap que tot això ajuda a que envejezcamos millor”.

 

Font: https://rpp.pe