ca

Científics avaluen altres enfocaments per abordar millor la malaltia d’Alzheimer

 

La malaltia d’Alzheimer és la forma més comuna de demència senil, i encara que hi ha medicaments que poden retardar el seu progrés, la ciència encara ha aconseguit trobar una cura definitiva.

Aquesta afecció es caracteritza per les plaques Aß i els embolics de tau que es troben en el cervell i que donen lloc a la neurodegeneració. És per això que durant les últimes dècades, bona part de les investigacions s’han centrat en trobar un tractament dirigit a eliminar les plaques Aß, la qual cosa podria restaurar la memòria dels pacients.

El fet és que els esforços han estat infructuosos i l’avanç en el desenvolupament d’un tractament eficaç contra aquesta malaltia ha estat força discret. No obstant això, un nou article publicat a la revista Communications Biology suggereix que potser aquest enfocament no necessàriament condueixi a un tractament, i que l’estudi d’altres biomarcadors podria acostar-nos a aquesta meta.

 

La causa de l’fracàs dels assajos enfocats a Aß i tau

Ai-Ling Lin, professor associat de el Centre d’Envelliment Sanders-Brown (SBCoA) de la Universitat de Kentucky i de la Facultat de Medicina de Regne Unit, diu que els fracassos dels assaigs clínics que van abordar l’eliminació de les plaques Aß poden ser un senyal que aquest enfocament no és el més adequat.

I és que la malaltia d’Alzheimer no només passa com a conseqüència de les plaques i embolics, sinó que hi ha altres trets dignes d’atenció com la reducció de la mida de el cervell i la pèrdua d’energia per mantenir les funcions cerebrals. Aquests també podrien ser útils per estudiar la malaltia en conjunt amb els esmentats prèviament, una idea avalada pels Instituts Nacionals sobre l’Envelliment i l’Associació d’Alzheimer.

Els investigadors van decidir intentar-ho, i en un nou estudi van aplicar un algoritme d’aprenentatge automàtic anomenat “bosc aleatori” usant dades recollides per tècniques de neuroimatge. D’aquesta manera podrien identificar els patrons dels marcadors de la malaltia d’Alzheimer entre pacients que ja presenten deteriorament cognitiu lleu i els que no.

 

Biomarcadors per etapa primerenca i avançada de la malaltia

Van descobrir que els biomarcadors de plaques Aß, embolics tau i els símptomes de neurodegeneració tenen una “importància variable” en la predicció de el desenvolupament de la malaltia.

Els biomarcadors elevats de Aß i tau prediuen millor el desenvolupament de demència d’hora. D’altra banda, els biomarcadors de neurodegeneració, especialment els dèficits de el metabolisme de l’energia cerebral, prediuen millor l’estat de demència posterior.

“Les nostres troballes poden explicar en part els fracassos repetits dels assaigs clínics que intenten tractar la MA modificant la càrrega de Aß: pot ser massa tard per obtenir un benefici terapèutic de el tractament de la Aß quan els pacients ja han progressat a l’etapa d’EA clínica “.

Partint d’aquests resultats, els investigadors suggereixen que els tractaments per a l’Alzheimer haurien d’estar orientats a l’etapa particular en què es trobi la malaltia. Dit això, les plaques Aß i els embolics tau poden ser els objectius en una fase primerenca, mentre que el el metabolisme de la glucosa pot ser útil per desenvolupar un tractament en etapes més avançades.

 

Referencia:

β-amyloid and tau drive early Alzheimer’s disease decline while glucose hypometabolism drives late decline. https://www.nature.com/articles/s42003-020-1079-x

 

https://www.tekcrispy.com/2020/07/30/enfoques-abordar-enfermedad-alzheimer/