ca

Científics avancen en la detecció primerenca de l’Alzheimer.

 

Una tècnica que detecta a la sang diminutes quantitats d’una proteïna fragmentada, vinculada amb el mal d’Alzheimer, podria conduir a un examen simple i el diagnòstic de la deterioració neuronal anys abans que apareguin els símptomes de la malaltia, segons un article que publica aquest dimarts el Journal of Experimental Medicine.

Els investigadors de l’Escola de Medicina a la Universitat Washington, de St. Louis (Kentucky), van trobar que els nivells de la proteïna p-tau-217, abundant en el sistema nerviós central i en el sistema nerviós perifèric, són elevats en les etapes inicials de el mal d’Alzheimer.

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Alzheimer és la forma més comuna de demència i representa entre el 60 i el 70% de tots els casos de la síndrome que suposen el deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta , així com la capacitat per a exercir les activitats quotidianes.

Hi ha en el món aproximadament 30 milions de persones afectades pel mal d’Alzheimer, que es fa notable més sovint en les persones majors de 65 anys, encara que de el 4% a el 5% dels casos comencen abans.

El període mitjana de vida de l’pacient amb Alzheimer va de tres a nou anys, i l’atenció d’aquesta població és un dels aspectes més costosos de la medicina en els països desenvolupats.

El mal d’Alzheimer es caracteritza per la presència de plaques que forma al cervell una proteïna anomenada amiloide B, i aglomeracions de la porteína tau que forma “nusos” de fibres en les neurones dels pacients.

“Hi ha una necessitat urgent d’eines que siguin simples, de baix cost i no invasives per al diagnòstic de l’malament”, va dir Maria Carrillo, científica de l’Associació d’Alzheimer.

“La possibilitat d’una detecció primerenca que permeti la intervenció amb un tractament abans que el mal d’Alzheimer causi danys significatius en el cervell seria un gran canvi per als individus, les famílies i el nostre sistema de cura de la salut”, va afegir.

Els científics de la Universitat Washington, que van presentar els seus resultats avui a la Conferència Internacional de l’Associació Alzheimer a Chicago (Illinois), estimen que el mètode podria detectar els canvis cerebrals fins a 20 anys abans que ocorrin els símptomes de la demència.

En el present els canvis cerebrals que tenen lloc abans que apareguin els símptomes de demència per Alzheimer poden avaluar només mitjançant escàners amb tomografia d’emissió de positrons (PET, en anglès), i mesurant les proteïnes amiloide i tau en el fluid de la medul·la espinal .

Aquests mètodes són costosos i invasius, i sovint no són assequibles perquè no estan coberts per les assegurances mèdiques.

Randal Bateman, Nicolás Barthélemy i els seus col·legues a St Louis ja havien descobert que un fragment modificat de la proteïna tau, conegut com p-tau-217, s’acumula en el fluid cerebroespinal dels pacients abans que apareguin els símptomes cognitius, incrementa el progrés de l’malament, i pot pronosticar encertadament la formació de plaques amiloides.

Els investigadors van estimar que p-tau-217 també podria trobar-se en la sang dels pacients amb Alzheimer encara que en nivells molt baixos que farien difícil la detecció.

L’equip va desenvolupar un mètode basat en espectrometria de massa per mesurar la quantitat de p-tau-217 i altres fragments de tau en tot just 4 mil·lilitres de sang, tot i que les mostres tan petites poden contenir menys d’una bilionèsima de gram de p-tau -17.

Els científics van trobar que, a l’igual que passa amb els nivells de p-tau-217 en el fluid cerebroespinal, els nivells de p-tatu-217 a la sang eren extremadament baixos en els voluntaris saludables però es mostraven més elevats en pacients amb plaques amiloides, encara aquells que encara no mostraven símptomes cognitius.

 

 

https://www.eldiario.es/sociedad/cientificos-avanzan-en-la-deteccion-temprana-del-alzheimer_1_6133618.html