ca

Científics dels EUA desenvolupen una nova tècnica de diagnosi per l’Alzheimer.

 

Washington, 20 jul (EFE).- Un equip de científics dels Estats Units ha desenvolupat una nova tècnica de diagnòstic per imatge per al cervell, aplicable per a malalties com l’Alzheimer, segons ha publicat avui la revista especialitzada Science Translational Medicine.

Els resultats de la investigació, liderada per la Universitat de Yale (New Haven, Connecticut), es podran aplicar per a millor diagnòstic de trastorns i malalties cerebrals comunes, no només l’Alzheimer sinó també d’altres transtorns neorodegeneratius i de l’epilèpsia.

La novetat de la tècnica és que analitza més en profunditat les sinapsis, és a dir, la transmissió de l’impuls nerviós, que fins a la data només es podia analitzar durant una autòpsia després de la mort del pacient.

“Aquesta és la primera vegada que tenim mesures de densitat sinàptica en éssers humans vius. Fins ara totes les mesures de densitat de sinapsis eren post mortem”, va explicar el professor de radiologia i biomedicina per la imatge que va liderar la investigació, Richard Carson.

Amb aquest mètode es pot conèixer el nombre de sinapsis i la seva densitat en cervells vius, a partir del que s’obtindrà molta informació sobre els transtorns cerebrals.

La nova prova és una combinació entre tècniques bioquímiques i entre la prova de diagnòstic coneguda com PET (Tomografia per Emissió de Positrons), la més utilitzada a dia d’avui per l’Alzheimer.

Així, han desenvolupat un compost químic que injecten al pacient perquè actuï com a traçador radioactiu, és a dir, perquè dibuixi la trajectòria de les reaccions que es produeixen en el cervell.

Amb la prova de diagnòstic PET, els científics recopilen aquest “traç” que després desxifren a través de càlculs matemàtics.

Aquesta tècnica ja s’ha provat en primats i en humans, i en tots dos casos es va confirmar la seva efectivitat.

Les aplicacions potencials de la troballa són moltes, principalment per l’Alzheimer, el desordre neurodegeneratiu progressiu més comú, que comporta la pèrdua de la memòria, la parla, el control emocional i l’habilitat de raonar i prendre decisions lògiques.

El 90% del que es coneix sobre l’Alzheimer a dia d’avui s’ha descobert en els últims 15 anys, des que les investigacions es van centrar en el cervell.

Una altra aplicació de la troballa pot ser per explicar la pèrdua de neurones com a conseqüència del mer envelliment del cervell i per millorar els fàrmacs que ajudin a alentir el procés. EFE