ca

Científics estudien líquens de l’Antàrtica per tractar alzhèimer.

 

(Notimex).-Un grup de científics xilens va realitzar un estudi sobre els líquens de l’Antàrtica per trobar compostos amb propietats farmacològiques de tipus antioxidant que puguin ser d’utilitat en el tractament contra l’Alzheimer.

L’Institut Antàrtic Xilè (INACH) ha informat aquest dimarts que els experts van aconseguir aïllar 8 metabòlits des dels líquens antàrtics “Umbillicaria Antárctica” i “Ramalina terebrata”, recol·lectats al continent blanc.

De les anàlisis efectuades als metabòlits, la “parietina” i la “tenuiorina” van aconseguir inhibir l’agregació de la proteïna Tau, la qual és clau en el desenvolupament de l’Alzheimer en les persones.

El INACH ha considerat que “amb temperatures extremes, alts nivells de radiació ultraviolada i temps prolongats de foscor, l’Antàrtica és el lloc ideal per a la recerca de nous compostos amb millors propietats farmacològiques”.

Per aquesta raó l’entitat governamental va finançar el projecte “Dépsidos i depsidonas de líquens antàrtics: estudi antioxidant i avaluació com a possibles inhibidors de l’agregació de la proteïna Tau”.

L’estudi va comprovar que “la variabilitat i quantitat dels compostos (metabòlits) que produeixen els líquens vindrien a estar donats, majoritàriament, per factors ambientals, el que demostraria la importància d’aquestes substàncies per a la seva capacitat d’adaptació ecològica”.

Va afegir que, “els líquens han demostrat ser una bona font d’antioxidants naturals a causa de l’alta presència i varietat de molècules polifenòliques que hi ha en els seus extractes”.

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que es caracteritza per la pèrdua progressiva de les neurones, fet que es veu manifestat en la pèrdua de la memòria, la disminució de realitzar tasques rutinàries i la desorientació, entre d’altres.

El INACH ha recordat que, “fins ara, encara no hi ha un tractament farmacològic que pugui enfrontar la malaltia d’Alzheimer, per la qual cosa cal seguir explorant addicionals espècies de líquens antàrtics amb la finalitat de trobar nous inhibidors de l’agregació de la proteïna Tau “.

 

Fuente:http://www.yucatan.com.mx/