ca

Cinc formes de fer sentir bé una persona amb Alzheimer.

 

Que si una bona alimentació perquè no perdi pes, que si estimulació cognitiva per intentar mantenir les capacitats que encara té, que si la medicació per millorar una mica el seu estat … hey! ¿I què tal alguna cosa per simplement fer-li sentir bé, que gaudeixi?

Estem tan ocupats amb les tasques més tradicionals del cura (lavabo, alimentació, vestir, etc.) i les extres que ens recomanen tots els experts (estimulació cognitiva, activitat física), que és normal que passem per alt una cosa tan bàsica com simplement crear moments en què la persona se senti bé.

Ens despertem ja ansiosos per la primera tasca que hem de fer i al poc d’haver-la començat, ja estem pensant en la següent. Poc espai queda a la improvisació i al més simple gaudi

Per a mi sempre és important recordar que tot i que la persona ja no pugui reconèixer als qui l’envolten, en molts casos ja no pot reconèixer-se ni a si mateixa, segueix tenint necessitats i emocions com tots, segueix sent capaç de gaudir.

Arribat determinat punt ja no és fàcil saber realment què li pot agradar (el mateix afectat ja no serà capaç de saber-ho ni de comunicar-ho) i és aquí on hem d’estar atents a les seves reaccions en el dia a dia.

Prova amb algunes activitats i observa el seu comportament, fixa’t si se sent còmode o per contra, li produeix ansietat. Si el rebutja, és millor no insistir que ho faci.

A continuació et proposo algunes activitats que pots intentar, són fàcils i poden arribar a reportar un gran plaer a la persona afectada.

 

Parla d’un tema que saps que gaudeix

Jo vaig conèixer un afectat per Alzheimer al qual la majoria dels que l’envoltaven intentaven evitar. La causa era que resultava una persona molt esquerpa, a la qual tot li molestava i es negava a fer gairebé qualsevol tipus d’activitat.

“Gairebé” perquè si aquesta activitat girava al voltant d’un tema, aquesta persona màgicament canviava d’actitud i era la més participativa de totes, quin tema? ‘La futbol!

Durant tota la seva vida va ser un gran futboler i encara l’Alzheimer no havia pogut esborrar el seguidor del Reial Madrid que hi havia en ell (si, era del Madrid, la història no pot ser perfecta).

El que vull dir-te amb aquesta anècdota és que intentis trobar aquest tema que encara aconsegueix despertar la il·lusió de la persona afectada. Pot ser parlar dels seus fills, de la seva antiga feina o simplement de cuina.

 

Interactua amb una mascota

Hi ha una cosa molt instintiu i profund en aquesta espècie d’encant instantani que exerceixen els animals de companyia sobre els humans, específicament quan són petits.

Veus el cadell d’un gos i encara que en realitat mai has pensat en tenir una mascota, se’t cau la bava davant aquests moviments maldestres.

Que una persona tingui Alzheimer no evita que segueixi tenint aquest impuls amacachorros dins, al contrari.

No tens mascotes? No importa, segurament algun familiar o amic tindrà. Demana-li que la propera vegada que vingui a visitar-te el porti i es el presenti a la persona amb Alzheimer, et sorprendrà les bones molles que faran.

 

Aneu a llocs que saps que sempre ha gaudit

Vaig conèixer a una persona amb demència que no li agradava sortir de casa, li posava molt ansiosa tot el trànsit i el soroll. No obstant això, li encantava caminar pel passadís exterior de casa i simplement treure el cap al front, mirar el seu carrer de tota la vida i tornar.

Així de simple. Els caldrà encara gaudeixen d’anar a veure aparadors i altres d’anar al bar a fer un cafè amb la seva parella o amics.

Aquestes són possibilitats més factibles en fases lleus i moderades de la malaltia, però en fase avançada, encara que hagi de portar a la persona en una cadira de rodes perquè la seva mobilitat està reduïda, podem intentar anar a llocs que sabem que sempre ha gaudit, per exemple, a missa.

 

Atreveix-te amb la música

Cantar o escoltar música possiblement sigui l’activitat que més es recomana a les persones amb Alzheimer i és així perquè sol funcionar molt bé. Posar la música que sempre li ha agradat a la persona amb demència i convidar-la a taral·lejar pot regalar-los un moment molt agradable.

Recordo anar per un passadís amb tres persones amb demència al meu voltant i anar tots cantant alegrement, així que sí, és una activitat que sempre recomano.

 

Seu, agafa-la de la mà i simplement feu … res (o vegin la tele, que és més o menys el mateix)

Per a les persones amb Alzheimer i per a tots en general: hi ha vegades que el millor que podem fer és asseure’ns, respirar i abraçar-res.

Realment no hem d’estar tot el temps fent alguna cosa. Conec algú que treballa en un centre per a persones amb paràlisi cerebral i en alguna ocasió m’ha comentat la rutina que tenen els usuaris No sé com aguanten! Mai estan sense fer res, mai.

Sempre cal participar en una classe, rebre rehabilitació o posar-se a dibuixar.

Doncs bé, si ets familiar d’una persona amb Alzheimer, de tant en comptes per, agafa-li la mà amb tot l’amor del món i simplement descanseu, gaudiu d’aquest contacte i d’estar junts.

El viatge de l’Alzheimer és llarg, difícil i les recompenses cal trobar-les en aquests detalls.

 

 Dunia Chappotin

Font: www.infotiti.com