ca

CKK, l’hormona de la sacietat que podria disminuir el risc d’alzhèimer.

 

Investigadors del Departament de Ciència d’Aliments i Nutrició Humana de la Universitat Estatal d’Iowa (Estats Units) han descobert una hormona de la sacietat que, en nivells més alts, podria disminuir la probabilitat que una persona desenvolupi la malaltia d’Alzheimer.

Usant dades de la Iniciativa de Neuroimatge de la Malaltia d’Alzheimer (ADNI, per les sigles en anglès), els investigadors van analitzar l’hormona de la sacietat colecistoquinina (CCK) en 287 persones. La CCK es troba tant a l’intestí prim com en el cervell. A l’intestí prim, permet l’absorció de greixos i proteïnes. En el cervell, es troba en l’hipocamp, que és la regió que forma la memòria del cervell.

Els investigadors han conclòs que les persones que tenen nivells més alts de CCK, la seva probabilitat de tenir un deteriorament cognitiu lleu, un estat precursor de la malaltia d’Alzheimer o la malaltia d’Alzheimer, disminueix en un 65 per cent.

“És possible que estigui familiaritzat amb el dit ‘vostè és el que menja’, però sabia que els aliments que consumeix podrien afectar la seva memòria ?. Esperem que aquest estudi ajudi a llançar més llum sobre com les hormones de la sacietat en la sang i el cervell afecten la funció cerebral “, explica Auriel Willette, l’investigador principal d’aquest estudi, que s’ha publicat a la revista ‘Neurobiology of Aging ‘.

Els científics van optar per centrar-se en CCK perquè està altament expressada en la formació de la memòria. Volien veure si hi havia algun significat entre els nivells de CCK i els nivells de memòria i matèria grisa en l’hipocamp i altres àrees importants. També van comprovar les proteïnes p-tau i tau, que es consideren tòxiques per al cervell, per veure com podrien afectar la CCK i la memòria. A mesura que augmentaven els nivells de tau, 1 CCK més alt ja no estava relacionat amb menys disminució de memòria.

Els investigadors esperen que aquest estudi encoratgi a altres a analitzar l’aspecte nutricional de les dietes, en lloc de només considerar la ingesta calòrica. Ara, ja estan observant com la dieta afecta els nivells de CCK d’un individu a través de la investigació dels cossos de cetona i glucosa en dejú. 

 

font: www.republica.com