ca
Notícies

Com afrontar el Nadal amb un pacient d’Alzheimer.

 

Les festes nadalenques estan ja molt pròximes i moltes famílies es troben amb una dificultat. Com fer-ho per integrar un membre de la família que està passant per una malaltia que afecta greument entre altres coses, la interacció i connexió amb la resta dels familiars. En aquest article volem centrar-nos en com poder afrontar el Nadal amb un pacient d’alzheimer.

Acceptar l’alzheimer en la família és difícil i molt trist ja que és una malaltia que altera el cervell, causa trastorns en la memòria, el pensament i les accions.

Com podem celebrar el nadal amb un pacient d’alzheimer

Quan arriben les festes de Nadal o any nou, que són celebracions en les que en general es reuneix tota la família per compartir i estar units dins el millor dels ambients, poden arribar a ser molt dures quan a casa hi ha algú que pateix alzheimer . Són dates que poden resultar molt confuses per a algú que pateix aquesta malaltia.

El nadal amb un pacient d’alzheimer no són gens fàcils i sempre depèn de l’estat en què es trobi el malalt i com estigui avançant la malaltia.

A continuació volem deixar-los una sèrie de consells que esperem que els ajudin a passar unes festes de la millor manera possible:

  • Hem de ser realistes. Tots som conscients que aquestes dates són èpoques de retrobaments familiars, on s’intenta per tots els mitjans que prevalgui l’alegria. El nadal amb un pacient d’alzheimer poden ser perfectament una oportunitat d’harmonia en la família i esplai, però no hem de cometre l’error de comportar-nos com si no passés res.
  • Implicar-lo en els preparatius. Assignant-li tasques senzilles, sempre en funció que limitacions tingui causa de l’avanç de la malaltia. Ajudar-nos a armar l’arbre, en el menjar o en els regals, va ajudar a mantenir concentrat sentint-se a a l’alhora útil.
  • La decoració de la llar ha de ser simple. La il·luminació típica d’aquestes festes solen desconcertar i desorientar el malalt, de manera que cal tenir en compte que si passes el Nadal amb un pacient d’alzheimer, hem de decorar molt poc la casa.
  • Les celebracions han de resultar tranquil·les. Tant durant els àpats com en la sobretaula hem de cuidar molt el no fer sorolls, posar música alta i el bullici, ja que poden agitar a el malalt i això no és gens bo.
  • Evitar els trasllats i organitzar les visites dels membres de la família. Si el pacient està en una fase avançada de la malaltia o ingressat en un centre, no és convenient que surti del seu entorn ja que això pot generar-li molt estrès i ansietat. Així com les visites dels familiars s’han de realitzar durant el matí, que es troben més descansats i animats. Aquestes visites han de ser organitzades perquè no s’ajuntin moltes persones a el mateix temps.
  • En aquestes dates tan entranyable no oblidis de donar-li tot l’amor que necessita. Dins dels difícil que és passar un Nadal amb un pacient d’alzheimer causa de la seva malaltia, no oblidis que és una bona ocasió per dedicar-li temps i donar-li tot l’amor que necessita.

Centro Neurológico Antonio Alayón, Santa Cruz de Tenerife.

https://www.antonioalayon.com/navidades-con-un-paciente-de-alhzeimer/