ca

Com l’excés de sal danya el teu cervell.

 

No t’estic dient cap secret: l’excés de sal és MOLT nociu ¡i ho saps! És innegable la seva connexió amb la hipertensió arterial i altres malalties cardiovasculars. També s’ha vist que en les persones que més sal consumeixen el risc de demència és més gran.

Però, per què? ¿La causa d’aquest aparent impacte de la sal en la nostra salut cerebral es justifica per la hipertensió? O hi ha alguna cosa més?

Per respondre a aquestes preguntes, investigadors de la universitat Weill Cornell Medicine, a New York, EUA, van alimentar amb una dieta rica en sal a un grup de ratolins i van observar què passava.

Van veure que la sal no era gens bona per a les nostres neurones i que l’intestí i el sistema immunitari tenien molt a veure. Com? Doncs segueix llegint.

 

L’EXCÉS DE SAL ESTÀ DANYANT EL TEU CERVELL AUXILIANT EL SISTEMA IMMUNITARI

Els ratolins van ser alimentats amb una dieta elevada en sal, similar a la que segueixen moltes persones quotidianament.

Després d’algunes setmanes d’iniciar aquest règim, els investigadors van observar que els ratolins presentaven una “profunda alteració en la regulació endotelial de la microcirculació cerebral” i disminució en el flux sanguini cerebral.

Recordem que la sang és essencial per al bon funcionament de totes les nostres cèl·lules, incloent les nervioses com neurones. El resultat de les alteracions observades va ser el deteriorament de processos cognitius com la memòria o l’orientació espacial.

Però l’estudi no es queda aquí. Segons els investigadors, aquestes alteracions estan intervingudes per cèl·lules immunitàries.

La dieta rica en sal va incrementar el nombre d’unes cèl·lules del sistema immunitari (limfòcits Th17) a l’intestí. Els TH17 estimulaven l’alliberament de substàncies proinflamatòries (les IL-17) que, en última instància, semblen les responsables dels canvis observats.

Si ets dels veu en els experiments realitzats en ratolins qüestions molt allunyades de les persones, és important que coneguis que ja s’ha vist en éssers humans que les substàncies proinflamatòries com la IL-17 afecten de manera similar les cèl·lules endotelials.

 

EL DANYS DE LA SAL SOBRE LA SALUT CEREBRAL SEMBLEN SER REVERSIBLES

Les bones notícies per al final, així te’n vas amb bon gust de boca (sense extra de sal). Resulta que els ratolins als quals se’ls va canviar la dieta elevada en sal per una més saludable van experimentar millores en les alteracions que abans descrivim.

Si la dieta s’hagués estès per més temps els danys igualment serien reversibles? No se sap, per això, cuidem la quantitat de sal que ingerim, que segons recomana l’OMS, no ha de superar els 5 grams al dia, una xifra que el ciutadà mitjà dobla.

 

 

Fuente:www.infotiti.com