ca

Com prevenir el contagi de coronavirus en persones amb Alzheimer.

 

Experts de l’Conicet (N.del E .: Organisme dedicat a la promoció de la ciència i la tecnologia en l’Argentina.) van llançar una sèrie de recomanacions perquè els cuidadors i acompanyants de persones que viuen amb Alzheimer o altres tipus de demències sàpiguen quines condicions d’higiene adoptar per prevenir la transmissió de l’coronavirus i mantenir un bon estat de salut.

Supervisió de tot el procés de rentat de mans, hidratació de la pell, exercicis de relaxació, converses i moments lúdics, dieta saludable i bon descans són alguns dels tips per a pacients amb demència, que l’organisme va difondre en un comunicat.

El Conicet va recordar que l’aïllament social preventiu i obligatori en el qual es troba la població argentina “com a estratègia fonamental per evitar la circulació de l’Covid-19, va canviar els hàbits de cada un dels individus, però suposa un trastorn extra per a aquelles persones que pateixen demències “.

“Per als qui estan encarregats de cuidar-les i acompanyar-les que han de bregar amb les dificultats de la malaltia sumades a les conseqüències de la tancada i les mesures d’higiene necessàries per reduir el risc de contagi”, han assenyalat.

Per això, experts de l’Conicet, la Universitat Nacional Arturo Jauretche (UNAJ) i l’Hospital d’Alta Complexitat El Cruce “Dr. Néstor Carlos Kirchner” (HEC) van formular les propostes per a suportar aquesta conjuntura.

Els professionals, que formen part de la Clínica de la Memòria de la Unitat Executora d’Estudis en Neurociències i Sistemes Complexos (ENyS, Conicet-UNAJ-HEC), van explicar que “les persones amb demència poden tenir dificultats per comprendre la pandèmia i adaptar-se a les modificacions en la seva rutina, el que afavoreix que es generin canvis de conducta, producte de l’ansietat, l’agitació, i l’alteració de la son “.

“Els cuidadors poden experimentar negativament el major aïllament social, amb menys possibilitats de compartir la cura amb la seva xarxa familiar, cosa que repercuteix nocivament en la seva salut mental”, han advertit.

Per això, van demanar “mantenir les qüestions higièniques, que requeriran recordatoris i suport per a la seva realització, ja que poden ser oblidades o no comprendre de el tot la seva importància”.

“Rentar-se les mans abans i després de cada activitat i a l’tornar a la llar en cas de sortir”, van assenyalar i han apuntat que “la higiene ha de ser supervisada i idealment realitzada en conjunt amb el cuidador”.

A més van ressaltar la necessitat d’hidratar freqüentment la pell per evitar fissures o ferides.

En relació amb els aspectes psicològics i per tal de gestionar l’ansietat i l’angoixa, els experts van aconsellar que les persones realitzin exercicis de relaxació i meditació juntament amb els cuidadors a càrrec; disposar un moment del dia per tenir una conversa amb un valor emocional positiu; preparar accions plaents, que poden ser de joc i divertiment per a permetre la recreació i l’entreteniment.

 

 

font:https://www.clarin.com/buena-vida/prevenir-contagio-coronavirus-personas-demencia_0_HWkUIs1P_.html