ca

Com seguir la dieta MIND, que prevé l’envelliment cerebral i l’Alzheimer

 

L’Alzheimer és la causa més freqüent de demència. Cada quatre segons, es diagnostica una persona al món amb aquest malaltia neurodegenerativa que es preveu que afecti més de 100 milions l’any 2050. De moment, no existeix cura, però sí que s’han establert una sèrie de pautes per prevenir aquesta patologia que tant perjudica la vida dels malalts i els seus pròxims.

Entre aquestes pautes assenyalades pels experts es troba la de seguir uns hàbits saludables de nutrició i exercici. I dins de la nutrició, destaca una dieta que segons un estudi dut a terme per científics de les Universitats d’Harvard i Rush, permet reduir el risc de patir Alzheimer en un 53%. Es tracta de la Dieta MIND, que són les sigles de Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, que pot traduir-se com a Dieta Mediterrània i DASH d’intervenció per al retard neurodegeneratiu.

És per tant un pla d’alimentació que pren com referència a les dues millors dietes que existeixen, segons els científics. En primer lloc, la dieta mediterrània, basada en l’ús abundant de vegetals i fruites, oli d’oliva com a greix fonamental, la ingesta diària de cereals i grans integrals, així com de lactis i un consum restringit de carns vermelles. I, en segon lloc, la dieta DASH, un pla alimentari que va néixer per lluitar contra la hipertensió arterial i que ha demostrat beneficis per a la salut en general. Es basa en un alt consum de verdures, fruites i lactis sense greix amb un alt contingut en calci, potassi i magnesi i un consum moderat de cereals integrals, carns magres i peix.

 

Aquests són algunes de les pautes per seguir la Dieta MIND, encara que com sempre, abans de seguir-la s’hauria de consultar amb l’especialista:

> Verdures de fulla verda. S’ha de prioritzar el seu consum, al voltant de 6 o més racions per setmana.

> Resta de verdures. Una vegada al dia. Millor verdures sense midó com la carxofa, l’api, l’albergínia o el bròcoli.

> Fruits vermells. Les maduixes, nabius, gerds i móres tenen un alt poder antioxidant i són bàsiques en aquesta dieta. Han de prendre no pas menys de dues vegades per setmana.

> Fruita seca. Especialment nous, el consum recomanat de les quals és de cinc racions a la setmana.

> Oli d’oliva. S’ha de convertir a la principal aportació grassa de la dieta i en l’oli indispensable per cuinar.

> Cereals i grans integrals. Almenys, tres vegades al dia. S’ha de prioritzar la civada, la quinoa, l’arròs integral, la pasta integral i el pa 100% integral.

> Peix. S’ha de menjar almenys una vegada a la setmana, preferiblement aquells que tenen un alt contingut en greixos saludables omega 3: el salmó, les sardines, la truita, la tonyina i el verat.

> Llegums. Quatre vegades a la setmana cuinats amb verdures i oli d’oliva. Es poden incloure petites racions de carns magres.

> Carn. Pollastre i gall dindi dues vegades per setmana i roja de forma molt moderada.

> Una copa de vi al dia.

 

 

Font: www.elnacional.cat