ca

Compte amb els refrescos ‘light’: el seu consum diari triplica el risc d’Alzheimer o ictus.

 

Un consum excessiu de begudes ensucrades, refrescos o sucs, pot ser molt perjudicial per a la salut. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar l’any passat un informe en el qual recollia algunes recomanacions -sobretot fiscals-per a ‘frenar’ el consum d’aquest tipus de begudes. I és que segons els especialistes, el consum de refrescs i sucs, així com de qualsevol beguda ensucrada, és en part responsable de l’actual pandèmia d’obesitat -i de les seves malalties associades, cas de les cardiovasculars i la diabetis-. Sembla, però, que el dany provocat per aquestes begudes no es limita a la nostra línia o el nostre cor: també afecta el cervell. De fet, un estudi dut a terme per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Boston (EUA) mostra que les persones que consumeixen freqüentment begudes ensucrades tenen una pitjor memòria, un menor volum cerebral total i hipocamps -el àrea cerebral implicada en la memòria- més petits.

L’estudi, publicat de forma simultània en les revistes «Alzheimer ‘s & Dementia» i «Stroke», també alerta que les persones que beuen diàriament refrescs dietètics -cas dels’ light ‘o dels’ zero’- presenten, davant de aquelles que prenen com a màxim una d’aquestes begudes a la setmana, un risc prop de tres vegades superior de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer o de patir un ictus.

Com explica Matthew Passada, director de la investigació, «els nostres resultats mostren una associació entre una ingesta elevada de begudes ensucrades i una atròfia cerebral, inclòs un menor volum del cervell i una pitjor memòria. I així mateix, també hem vist que la gent que beu refrescos dietètics diàriament té un risc gairebé tres vegades més gran de patir demència o ictus. Més concretament, de patir un ictus isquèmic, en el qual els vasos sanguinis cerebrals es veuen obstruïts, i la malaltia d’Alzheimer, la forma més comuna de demència ».

 

Ensucrats o edulcorats

Cada vegada són més nombroses les evidències que constaten que l’excés de sucre té efectes molt negatius per a la salut. Per aquest motiu les begudes ‘light’ siguin normalment promocionades com una alternativa saludable als refrescos ‘normals’. No obstant això, totes aquestes begudes, ja continguin sucre o edulcorants artificials, s’associen a factors de risc cardiometabòlics, el que augmenta el risc de patologies cerebrovasculars i demència.

Els autors també van dur a terme un seguiment durant 10 anys de 2.888 participants majors de 44 anys per analitzar la relació entre el consum d’aquestes begudes i l’ictus i de 1.484 participants majors de 59 anys per avaluar una possible associació amb la demència.

Els resultats van constatar els perjudicis per al cervell que comporta el consum de refrescs, sucs i begudes ensucrades. Un efecte negatiu que, segons indiquen els autors, no s’expliquen per la possible presència de malalties preexistents, cas de les patologies cardiovasculars, la diabetis o la hipertensió arterial.

Com refereix Matthew Passada, «per exemple, les persones que consumeixen refrescs ‘light’ de forma més habitual també són més proclius a ser diabètics, el que es creu que augmenta el seu risc de demència. No obstant això, fins i tot després d’excloure a la població diabètica de l’estudi vam veure que el consum de refrescs ‘light’ seguia associant-se amb el risc de demència ».

 

Millor beure aigua

En definitiva, les noves evidències demostren que les begudes ensucrades no són bones per a la salut del cervell. I així mateix, que les begudes edulcorades -o ‘light’- no semblen suposar, per molt que insisteixin els anuncis, una opció més saludable.

Com conclou Rachel K. Johnson, ex presidenta del Comitè de Nutrició de l’Associació Americana del Cor (AHA) en un editorial en el mateix número de la revista «Stroke», «sabem que limitar els sucres afegits és una estratègia important per a una bona nutrició i un pes saludable, i fins que sapiguem més sobre això, la població hauria d’utilitzar les begudes artificialment edulcorades amb precaució. És cert que poden jugar un paper en el cas de les persones amb diabetis o que tractar de perdre pes, però hem encoratjar la població a qui begui aigua, llet semi o desnatada o altres begudes sense edulcorants afegits ».

 

 

R.I

fuente:abc.es