ca
Notícies

Amb biomarcadors i combinació de fàrmacs: com és la nova era dels tractaments per a l’Alzheimer.

Entre el 1998 i el 2019 s’havien provat sense èxit més de 100 medicaments per a la malaltia d’Alzheimer. Però la investigació va seguir endavant amb nous assaigs clínics que avaluen l’eficàcia i la seguretat de nous desenvolupaments, i experts experts afirmen que hi ha lloc per a l’optimisme. En un editorial d’una revista especialitzada en el trastorn, dos experts reconeguts dels Estats Units consideren que el món ha entrat en “una nova era de la investigació i el desenvolupament de tractaments per intervenir en la malaltia d’Alzheimer.

Els experts són Yuko Hara i Howard Fillit, cofundador i director científic de la Fundació per al Descobriment de Drogues per a Alzheimer dels Estats Units. Van escriure recentment l’editorial de la revista Journal of Prevention of Alzheimer Disease. Van assenyalar que “entre l’amplitud dels nous blancs farmacològics que s’estan investigant i que aborden la biologia de l’envelliment, el desenvolupament ràpid i la validació de nous biomarcadors i la millora del disseny i el rigor dels assajos clínics, ens trobem en una nova era de la investigació i el desenvolupament de fàrmacs contra l’Alzheimer”.

També van esmentar que si es tenen en compte els múltiples factors que podrien influir en la patogènesi i la progressió de la malaltia d’Alzheimer, i els nombrosos processos biològics que es deterioren amb l’envelliment “és poc probable que els fàrmacs adreçats a un únic objectiu tinguin suficient eficàcia per tractar el trastorn de forma clínicament significativa”.

No obstant això, si s’observen beneficis incrementals amb alguns agents, caldria considerar la possibilitat de fer assajos combinats. Les teràpies combinades són l’estàndard d’atenció per a moltes malalties de l’envelliment, incloent-hi el càncer i les malalties cardiovasculars, i probablement seran necessàries per tractar amb èxit la malaltia d’Alzheimer.

“En un futur proper, proves senzilles i barates, com ara anàlisi de sang, escàners de retina i/o biomarcadors digitals, podran identificar un conjunt específic de patologies únic per a cada pacient amb la malaltia d’Alzheimer. Aquests biomarcadors, combinats amb la informació genètica (per exemple, el genotip APOE), podrien informar sobre les teràpies combinades òptimes a través d’un enfocament de medicina personalitzada que s’adapti a la biologia i la patologia úniques de cada pacient”, van ressaltar.

És a dir, per als prestigiosos experts, la nova era per a la malaltia d’Alzheimer requerirà que es faci una combinació de fàrmacs per tractar o prevenir eficaçment la malaltia d’Alzheimer després d’haver realitzat assajos clínics que demostrin eficàcia i seguretat.

“L’Alzheimer és una malaltia complexa causada per una combinació de factors relacionats amb la biologia de l’envelliment, per la qual cosa és lògic que hàgim de tractar una combinació de factors per tenir un impacte real a la malaltia”, va afirmar el coautor, el doctor Howard Fillit,

Actualment s’estan desenvolupant 143 fàrmacs per combatre la malaltia d’Alzheimer, dels quals 119 estan dissenyats per alentir o aturar la malaltia. Mentre que els fàrmacs que destrueixen la placa amiloide del cervell dominaven la investigació fa poc, avui dia hi ha més assajos de fàrmacs contra l’Alzheimer dirigits a la inflamació que a aquestes proteïnes.

Els assaigs en curs també aborden una sèrie d’altres canvis relacionats amb l’edat implicats a l’Alzheimer, com el metabolisme, la funció vascular, l’epigenètica (canvis en la regulació dels gens sense alteracions a la seqüència de l’ADN) i la formació de cèl·lules nervioses.

També s’estan fent avenços significatius als biomarcadors, van subratllar els experts nord-americans. Els biomarcadors són “necessaris per al diagnòstic precoç i el reclutament selectiu dels pacients adequats per als assaigs clínics correctes. El desenvolupament de biomarcadors –en forma d’anàlisi de sang, escàners oculars i fins i tot proves digitals basades en la tecnologia– pot ajudar a la detecció i el diagnòstic precoços”, van expressar.

Fa tot just 10 anys, l’única manera de diagnosticar l’Alzheimer era mitjançant una autòpsia post mortem. Avui dia, els escàners PET cerebrals, les proves de líquid cefaloraquidi i fins i tot una simple anàlisi de sang poden proporcionar informació sobre l’estat del cervell amb Alzheimer.

“Els biomarcadors garanteixen que s’inscriguin els pacients adequats a cada assaig clínic i donen als investigadors els mitjans per avaluar la seva resposta al tractament”, afirma la coautora Yuko Hara. “Els biomarcadors fan que els assaigs clínics siguin més eficients i més rigorosos, especialment els assajos en fase inicial, en què és vital determinar ràpidament si un tractament és prometedor, de manera que els dòlars dels assajos clínics es gastin en els tractaments.

 

Con biomarcadores y combinación de fármacos: cómo es la nueva era de los tratamientos para el Alzheimer – Infobae