El cos de Mossos d’Esquadra i la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer (FAFAC), de la que l’AFA Baix Llobregat forma part, impulsen tot un seguit de mesures, consells de seguretat i pautes d’actuació adreçats sobretot a familiars, cuidadors/es, amics i la xarxa veïnal que hi conviuen habitualment per tal de millorar la seva seguretat.
En el cas que una persona es perdi, truqueu immediatament al 112, no cal que espereu 24h
Consells dins del domicili
- No permeteu que persones desconegudes accedeixin al domicili, ja que hi ha un risc elevat que es produeixin enganys o furts.
- Cal anar en compte amb les trucades telefòniques que ofereixen serveis no contractats prèviament o ofertes aparentment avantatjoses al darrere de les quals hi pot haver estafes. En aquest cas, cal prendre mesures per tal que aquestes persones no gestionin directament cap d’aquestes trucades o serveis.
- En les fases inicials de la malaltia, es recomana l’ús de les tecnologies per mantenir un contacte permanent amb els familiars que pateixen la malaltia a través de videotrucades. D’aquesta manera es pot saber quin és seu estat de salut i detectar si en l’entorn immediat hi ha algun canvi que pugui cridar l’atenció.
Consells quan surtin fora de casa
- La persona amb Alzheimer o amb un deteriorament cognitiu ha de dur sempre al damunt el document d’identitat per si es desorientés i es perdés. A més, cal que porti la documentació relativa a la malaltia per quan surti fora de les franges horàries establertes.
- Es recomana que dugui algun objecte que faciliti la seva identificació, com per exemple, una polsera identificativa (FAFAC-PG-ME, un penjoll, etiquetes a les peces de roba, etc.) per facilitar la seva identificació o localització, en cas que sigui necessari.
- Es recomana que surti al carrer, sempre que sigui possible, amb un/a familiar, cuidador/a o una persona de confiança que l’ajudin a desenvolupar-se amb seguretat, tant per a la persona malalta com per a terceres persones, a fi de minimitzar les possibilitats d’un possible contagi.
- Cal portar sempre que sigui possible els elements sanitaris de seguretat, com ara mascareta o guants.
- Cal establir mesures per tal que la persona disposi directament d’aquests elements en el moment de sortir fora de casa.
Mantenir el contacte amb el veïnat i comerciants
- La xarxa veïnal i de comerciants de la persona amb Alzheimer o amb deteriorament cognitiu pot ajudar en la detecció de situacions d’alerta que es puguin donar; és per això que s’ha de potenciar els contactes amb els veïns i comerciants perquè puguin ajudar en la detecció de situacions d’alerta que poguessin sorgir.
- Hi pot haver canvis importants que cal observar:
- Descurança sobtada de la higiene personal.
- Comportaments anòmals que presentin aquestes persones i que les puguin posar en una situació de vulnerabilitat.
- Estigueu atents a persones desconegudes que s’apropin amb la voluntat de guanyar-se’n la confiança per estafar-los o enganyar-los. En aquest cas, cal posar-ho en coneixement de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.
Seguretat per a persones amb Alzheimer o amb deteriorament cognitiu. Mossos d’Esquadra (gencat.cat)