ca

Consells per a marxar de vacances amb un malalt d’Alzheimer.

 

L’arribada de l’estiu genera inquietud a aquelles persones que conviuen amb un malalt d’Alzheimer i s’encarreguen de les seves cures. Podem anar de vacances? Quin és el millor destí? El desestabilitzarem? Com afrontem el viatge? Què necessitarà? Els experts asseguren que l’ «ideal» és que el malalt d’alzheimer mantingui sempre la mateixa rutina, en el mateix entorn. A l’hivern ia l’estiu.

No obstant això, la duresa de la malaltia, sobretot per a qui s’encarrega diàriament del pacient, obliga el cuidador a «prendre aire, a desconnectar i a gaudir d’uns dies de vacances» per poder afrontar la rutina de l’any des d’una altra perspectiva.

Les vacances no han d’estar renyides amb la cura d’un pacient d’Alzheimer que pot viatjar i gaudir també d’un altre entorn diferent sempre que, això sí, es tinguin en compte una sèrie de recomanacions.  Levante-EMV enumera els principals consells que recomanen els experts de la mà d’Emili Marmaneu, president de la Federació Valenciana d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer (FEVAFA), entitat que engloba trenta-dos associacions de la Comunitat Valenciana.

«És cert que el millor per a un malalt d’Alzheimer és no sortir del seu entorn, de la seva rutina. Però tots necessitem vacances i si es tenen en compte una sèrie de recomanacions no té per què haver-hi problemes. Això sí, si la destinació és un lloc conegut per a ells (la casa del poble, per exemple), millor. No obstant això, si el poble es troba a 800 quilòmetres, potser és millor evitar-ho », explica.

Per al viatge, «millor en vehicle propi que amb autobús o tren; és positiu fer-lo partícip dels preparatius i mantenir una mica la rutina (aixecar-se a la mateixa hora, esmorzar …); i cal tenir en compte que és millor no mostrar presses ni accelerar el seu ritme. Això sí, si el destí està molt lluny o implica un viatge en avió és millor deixar al familiar en una residència i explicar-li, tantes vegades com sigui necessari, que només es quedarà uns dies perquè està de vacances ». Un cop al destí, «és millor posar-se en contacte amb una associació de familiars propera, fer servir un mètode d’identificació per si es desorienta i compartir les cures del malalt amb altres familiars».

La pregunta es repeteix cada estiu en aquelles famílies que conviuen amb un malalt d’Alzheimer. On anem de vacances? Serà perjudicial? La Federació Valenciana d’Associacions de Familiars de malalts d’Alzheimer (FEVAFA) detalla una guia amb consells pràctics a tenir en compte:

Claus a tenir en compte abans i després del viatge

 En cotxe propi

El viatge, en vehicle particular per fer les parades necessàries en llocs sense excessiu enrenou.

 Evitar grans distàncies

Una destinació conegut per al malalt (com la casa del poble) és l’ideal, tot i que si aquesta es troba a 800 quilòmetres no, ja que no es recomanen llargues distàncies.

 Partícip dels preparatius

Es recomana fer un exercici de reminiscència i recordar com ells preparaven les vacances, per exemple.

 Informació a la família

Qui hagi d’estar en contacte amb el pacient ha de saber les particularitats de la malaltia.

 Mètodes d’identificació

Amb una polsera o un penjoll amb el seu nom i telèfon del cuidador.

 Objecte personal

Pot ser alguna foto, roba que li agradi o una foto a la qual estigui habituat i es pugui traslladar, perquè li de seguretat.

 Contacta amb associacions de familiars

Les entitats obren a l’estiu i poden donar consells o ajudar a resoldre situacions difícils.

 Rutina

Fer sempre el mateix, també a l’estiu i mantenir la rutina d’esmorzar, passeig, piscina … (per exemple)

 Hidratació

Ha de seguir una dieta equilibrada i amb suficient líquid per evitar la deshidratació.

 Estimulació i afecte

Realitzar activitat física i estimular al pacient. Cal dedicar-hi temps i compartir les cures.

 

 MÓNICA ROS | VALÈNCIA 

Font: www.levante-emv.com / traducció al català X.R. AFA Baix Llobregat.