ca

Consumir peix blau, clau per a les persones amb risc de patir Alzheimer

 

Investigadors de el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), amb l’impuls de la Fundació “la Caixa”, han liderat un dels majors estudis realitzats fins ara sobre els possibles beneficis de la ingesta d’àcids grassos omega-3 en persones portadores de l’genotip que confereix un major risc de desenvolupar l’Alzheimer: el APOE ε4 / 4.

“La investigació conclou que les persones d’aquest col·lectiu de risc que consumeixen més àcid docosahexaenoic (DHA, pel nom en anglès), que és un nutrient aportat pel peix blau, presenten una major preservació cortical en zones de cervell específicament afectades en la malaltia d’Alzheimer i un menor nombre de microhemorragias “, explica la Fundació Pasqual Maragall.

Segons el doctor Aleix Sala, principal autor de la investigació, “als beneficis que ja sabíem que té el consum de peix blau a la salut cardiovascular, ara podem afegir que proporciona una major resiliència cerebral en la malaltia d’Alzheimer en aquelles persones amb més risc genètic de desenvolupar-la “.

Els omega-3 són una família d’àcids grassos que tenen un tret estructural químic distintiu i estan presents de forma natural en determinats aliments d’origen animal i vegetal. El tipus d’àcid gras analitzat en aquest estudi és el DHA, que es troba principalment en el peix blau: la tonyina, la sardina, el salmó, les anxoves, etc. Aquest àcid gras és molt abundant en el cervell, és clau per a la funció cognitiva, comença a acumular-se a partir de l’tercer trimestre de gestació, i està demostrat que té una menor presència en el cervell de les persones amb Alzheimer.

Actualment, no es fan proves rutinàries per saber la predisposició genètica d’una persona a desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, ja que revelar aquesta informació no comporta cap benefici clínic. L’Alzheimer encara no disposa de cap tractament disponible per frenar-ni prevenir-ho, hi ha múltiples factors de risc que contribueixen al seu desenvolupament i, en cap cas, ser portador d’aquest genotip determina que es tingui la malaltia en un futur.

Per això, a l’marge de la càrrega genètica personal, el doctor Sala destaca que “si bé els nostres troballes entre peix blau i malaltia d’Alzheimer afecten només a una part de la població, hem de seguir recomanant el consum regular (de dues racions per setmana ) de salmó, sardines o anxoves, entre d’altres, ja que aporta beneficis cardiovasculars a tothom “.

 

 

E.I.

https://www.elimparcial.es/noticia/223938/sociedad/consumir-pescado-azul-clave-para-las-personas-con-riesgo-de-padecer-alzheimer.html