ca

Coronavirus: científics vinculen la covid-19 amb la demència o l’Alzheimer

 

Un grup d’investigadors es va interessar per conèixer el risc que la SARS-CoV-2 desenvolupa en el sistema nerviós central (SNC), ja que alguns dels pacients recuperats de l’Covid-19 presenten deteriorament cognitiu, de manera que els experts temen que en el futur desencadenin la malaltia de l’Alzheimer o altres demències.

Tot i que fa més d’un any es va detectar el primer cas de el nou coronavirus, en l’actualitat, encara és escassa l’evidència científica respecte a les conseqüències que produeix en les persones que van travessar la malaltia i van ser donades d’alta més tard.

Una de les branques que compta amb menors estudis és la neurologia, ja que la majoria dels experts es troba analitzant la propagació de l’Covid-19 i la seva facilitat de mutació.

Va ser així que, investigadors de l’Associació d’Alzheimer a Chicago, Estats Units (EU), juntament amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van crear un consorci internacional, en què participen més de 30 països, per estudiar les conseqüències de la malaltia en el sistema nerviós central, a curt i llarg termini.

Per a aquests efectes, el grup de recerca analitza 22 milions de casos de l’Covid-19. D’acord amb una publicació de l’associació, els participants seran avaluats amb un pla de seguiment que es desplegarà en etapes de sis, nou i 18 mesos.

 

Longcovid, l’aspecte crònic de virus

Segons els investigadors d’aquest treball, quan la pandèmia vaig arribar al seu final, una de cada 200 persones hi haurà patit la malaltia de l’Covid-19 a tot el món, de les quals la majoria sobreviurà. No obstant això, un gran nombre de recuperats patirà les seqüeles de la infecció i alguns d’aquests efectes secundaris podrien convertir-se en crònics.

Els estudiosos de l’coronavirus denominen a aquest fenomen com “Longcovid”, capaç de desenvolupar una discapacitat o la disminució de la qualitat de vida de l’sobreviniente a la malaltia. A més, van assegurar que afectarà desmesuradament als grups més vulnerables de la població, intensificant les desigualtats a nivell social.

Els científics van relatar que, des de 1918, quan es va desencadenar la pandèmia de grip, l’evidència científica va demostrar que els virus respiratoris provoquen patologies cerebrals cròniques, en les que el funcionament cognitiu es deteriora irreparablement. Alguns d’aquests efectes produeixen anomalies en el cicle de la son, així com demència i malalties psicòtiques.

 

Alteració de l’estat mental

Basats en investigacions prèvies, els autors de la feina van expressar que les infeccions virals estan associades amb processos moleculars similars als que desencadenen l’aparició de la demència per Alzheimer. Això succeeix a causa d’una inflamació al cervell desencadenada per la invasió de la glicoproteïna de pic de virus i el seu enzim convertidor d’angiotensina 2 (ACE2).

Entre els pacients estudiats, els experts han detectat casos en què l’alteració de l’estat mental se suma als símptomes que ajuden a detectar l’Covid-19, com ho són el mal de cap, alteració de l’gust i pèrdua de l’olfacte.

Els símptomes neurològics es van manifestar en els primers dos dies de la fase “clínica simptomàtica”. Mentre que alguns dels voluntaris van patir accidents cerebrovasculars durant les dues primeres setmanes de la malaltia. Les malalties que es van presentar amb més freqüència van ser la meningitis, causant de mal de cap, febre i rigidesa en el coll, així com convulsions que van produir hemorràgies, inflamació i canvis metabòlics.

Un altre dels símptomes més comuns va ser el deliri, que fins i tot es va presentar en els pacients més joves. Els especialistes van esmentar que el 84% dels dolguts la van patir, sense que l’administració de sedants o neurolèptics alterés el seu estat delirant.

A més, van aclarir que encara no es té coneixement de quant temps poden estendre els episodis d’alteració de la realitat. En el cas dels adults grans amb Covid-19, van exposar els autors, que el deliri pot propiciar l’aparició de demència i amb ella, una major taxa de mortalitat a curt termini.

Per aclarir la manifestació de l’deliri al Covid-19, els experts van suggerir que és una característica de l’encefalopatia primària, a causa de la invasió viral intracerebral directa.

Això succeeix quan un virus infecciós, de la mateixa família d’un patogen que el pacient va patir anteriorment, envaeix el cos humà, produint una reactivació de la malaltia passada.

Malgrat que els símptomes experimentats per dones, homes, adults grans i joves, durant el Covid-19, varien considerablement, els estudiosos van assegurar que la inactivitat física, el tabaquisme i l’obesitat són algunes de les pràctiques que voregen a l’hospitalització. Mentre que el consum excessiu d’alcohol no va implicar cap conseqüència secundària relacionada amb la gravetat de la malaltia.

 

Davant d’aquest context, els investigadors van expressar que l’alteració aguda de la personalitat i el comportament passa, principalment, en individus més joves, presentant psicosi, síndrome neurocognitiu i trastorns afectius. De la mateixa manera, van revelar que la pèrdua d’olfacte és característic dels trastorns neurodegeneratius. Fins a la data, aquestes manifestacions, són bloquejades amb un tractament a base de tocilizumab, un dels fàrmacs als quals han recorregut els metges per fer front a la SARS-CoV-2.

Els científics continuen amb els estudis neurològics, ja que van sorgir que les infeccions virals de el cervell poden provocar que una persona pateixi Alzheimer o la malaltia de Parkinson. Pel que van considerar que l’actual pandèmia brinda una oportunitat única d’apropar-se, com mai abans, als virus neurotrópicos i la forma en que impacten en la societat.  

 

fjb

https://www.eluniversal.com.mx/ciencia-y-salud/longcovid-el-delirio-por-covid-19-podria-convertirse-en-padecimiento-cronico

traducció al català via google translator.