ca

Crearan en tres anys un robot per assistir a persones amb deteriorament cognitiu.

 

Barcelona, 4 feb (EFE) .- La Fundació ACE, Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center participen en un projecte europeu impulsat per la Comissió Europea per desenvolupar en tres anys el primer robot que proporcioni assistència domiciliària a persones amb deterioraments cognitius lleus.

El projecte, denominat Robotic Assistant for MCI Patients at home (RAMCIP), està coordinat pel Centre de Recerca i Tecnologia de Hellas (CERTH) de Grècia, i la Fundació ACE aportarà la seva experiència i coneixement en les necessitats de suport de les persones amb deteriorament cognitiu lleu.

Les primeres proves d’interacció amb pacients es duran a terme a l’Hospital Universitari de Lublin (Polònia) i un cop desenvolupat el primer prototip, la Fundació ACE, gràcies a la participació dels seus pacients, realitzarà l’assaig final per determinar la seva utilitat i funcionalitat .

Segons ha informat la fundació barcelonina, el projecte RAMCIP contempla la creació d’entorns domèstics assistits per robots que proporcionin un suport segur en aspectes significatius de la vida quotidiana de l’usuari, com ara cuinar, menjar, vestir-se o realitzar algunes tasques de la llar.

A més, el projecte preveu que el robot ajudi a l’usuari a mantenir una actitud positiva ia treballar les seves habilitats cognitives i físiques, com part del seu treball assistencial, incorporant l’exercici al seu comportament diari.

La directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada, ha explicat que el projecte està dins de la categoria de tractament no-farmacològic, com ho és l’estimulació cognitiva, i es relaciona amb les línies d’investigació neuropsicològica i social de la seva Fundació.

El projecte RAMCIP està treballant en la identificació de les funcions cognitives i el monitoratge de l’usuari i la seva llar, que permetrà al robot decidir quan i com ajudar, actuant de manera autònoma o en col·laboració amb l’usuari.

El projecte preveu crear una “interfície adaptativa multimodal” de comunicació entre humans i robots, amb “comunicació empàtica i pantalles de realitat augmentada”.

També desenvoluparà “la capacitat de manipulació robòtica avançada, destra i segura, que s’aplicarà per primera vegada en robots de suport per a entorns domèstics assistits”, segons Boada.

Aquesta capacitat ha de permetre que els robots puguin subjectar i manipular una àmplia varietat d’objectes casolans, així com introduir activitats assistencials que impliquin contacte físic amb l’usuari.

El projecte RAMCIP es desenvolupa mitjançant un consorci coordinat per l’ITI-CERTH que reuneix investigadors de la Technische Universität München (Alemanya), la Scuola Superiore Sant’Anna (Itàlia), la Fundació per a la Investigació i Tecnologia Hellas (Grècia), la Universitat de Medicina de Lublin (Polònia), la Fundació ACE (Espanya) i les empreses ACCREA Enginyeria (Polònia) i the SHADOW Robot Company (Regne Unit). EFE