ca

Creen una plataforma de jocs per alentir el deteriorament cognitiu produït per l’Alzheimer.

 

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de València (AFAV) lidera el projecte europeu ‘Ad Gaming’, una plataforma de jocs per alentir el deteriorament de pacients afectats per aquesta malaltia, segons ha informat l’entitat en un comunicat.

Per desenvolupar el projecte, AFAV ha comptat amb l’Institut de Biomecànica (IBV) i un consorci europeu integrat per entitats d’Eslovènia, Romania, Grècia, Regne Unit i Espanya.

L’objectiu és crear una plataforma amb un recull de jocs per a adults, classificats en diferents àrees, perquè els cuidadors coneguin com treballar cada un d’ells per alentir el deteriorament d’aquests pacients.

La iniciativa busca millorar la qualitat de vida d’aquestes persones a través de jocs formatius, dotar-los d’habilitats tecnològiques i digitals, i de contribuir a l’alfabetització en les TIC (Tecnologies de la Informació i de la Comunicació) de les seves famílies i cuidadors.

L’objectiu final d’aquest projecte és crear una plataforma digital, desenvolupada per l’IBV, i dirigida a professionals, cuidadors, familiars i afectats per Alzheimer que recollirà el resultat d’aquesta investigació i material didàctic per a treballar, a través del joc, la seva estimulació cognitiva des de diferents àrees cerebrals com la memòria, orientació, atenció, percepció, gnosia, llenguatge, càlcul i praxi.

Alguns dels jocs que s’estan investigant són el bingo, el Scrable, les siluetes, els píxels o la WII sport, entre d’altres. La plataforma serà totalment gratuïta per a qui vulgui utilitzar-la. 

 

Confiança en l’ús de les TICS

Amb aquest projecte s’espera que el desenvolupament de les habilitats, les competències i la confiança de les persones en l’ús de les TIC “els encoratgi a comprometre amb altres formes de tecnologia per donar suport al seu benestar i que puguin tenir un paper actiu en les seves comunitats , a través del joc amb les seves famílies i companys “.

El projecte ha sorgit com a conseqüència d’investigacions que suggereixen que les activitats cognitius poden ajudar a reduir la taxa de declivi funcional i poden donar suport a la millora de la qualitat de vida, la inclusió social i el benestar en les persones amb la malaltia d’Alzheimer.

La investigació preliminar ha posat en relleu que els “jocs seriosos” utilitzats per estimular les habilitats cognitives “poden tenir beneficis potencials, especialment per a aquells amb símptomes lleus i moderats”.

Un altre dels objectius de la iniciativa és capacitar voluntaris, cuidadors, familiars i professionals sobre com involucrar les persones amb Alzheimer a través del joc i desenvolupar les seves habilitats digitals i tecnològiques.

‘Ad Gaming’ és un projecte del SEPIE (Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació) del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, finançat amb el suport de la Comissió Europea en el marc de la iniciativa ERASMUS +

 

Font: www.abc.es  // traducció al català X.R.