ca

Crònica de la celebració del 25è aniversari de l’AFA.

 

L’AFA Baix Llobregat és una entitat sense ànim de lucre, declarada d’utilitat pública, nascuda amb la finalitat de donar suport i millorar la qualitat de vida de tots els afectats per la malaltia d’ Alzheimer. El seu àmbit d’actuació és comarcal i disposa de serveis i recursos a les diferents poblacions de la comarca.

L’Associació va néixer l’any 1994, com a delegació de l’AFA Barcelona al Baix Llobregat, per donar resposta a la indefensió en que es trobaven aleshores els malalts d’Alzheimer i llurs familiars. Al 1997 es va escindir d’aquesta organització i es va constituir en una de nova: l’AFA Baix Llobregat, que es va establir com a entitat autònoma, tenint com a àmbit d’influència les poblacions del Baix Llobregat, una comarca amb més de 800.000 habitants i amb una gran incidència de la demència causada per la malaltia d’Alzheimer.

25 anys després, l’AFA Baix Llobregat és una de les Associacions de malalts d’Alzheimer més rellevants i capdavanteres del panorama nacional i espanyol. Gestiona 3 Centres de Dia i un nou espai d’estimulació cognitiva a Sant Boi, i ofereix prop de 30 tallers de memòria setmanals arreu de la comarca, a més de tallers de musicoteràpia, relaxació i risoteràpia, cursos de formació per a cuidadors, Servei d’Atenció Domiciliària, atenció psicològica grupal i individual i assessorament, tant jurídic com general. 

Organitza també actes de recaptació de fons de gran èxit que ja formen part de la tradició de cada municipi, com les Desfilades de Moda del Prat i Cornellà. Tanmateix, amb motiu del Dia mundial de l’Alzheimer, programa més de 50 actes arreu de la comarca per conscienciar la ciutadania de la problemàtica que una infermetat tan dura com aquesta comporta. 

Per poder tirar endavant tots aquests serveis , l’AfA, que va començar a caminar fa 25 de la mà d’una reduïda colla de voluntàries, actualment compta amb 34 treballadors en nòmina més 15 professionals externs, amén d’uns 15 voluntaris que ajuden en la gestió diària de l’entitat.

 

Gala benèfica per celebrar les noces de plata

Per celebrar doncs, aquesta llarga i productiva trajectòria, els 25 anys de la seva existència, l’Afa va organitzar, aquest passat dissabte 26 d’octubre, una gala benèfica a l’Auditori de Cornellà.

Gala que va ser conduïda per la directora de Ràdio Cornellà, Mireia Navarro, i que va començar amb la preciosa poesia “Si mai em perdo”, llegida per la increible veu de l’actor Jordi Salas sobre un canviant mar de neurones en 3D.

Tot seguit, l’acte es va centrar en els veritables protagonistes,  donant veu als malalts d’alzhèimer participants d’un dels tallers setmanals de musicoteràpia que l’AFa organitza al Prat de Llobregat, malalts que van cantar “Color esperanza” de Diego Torres  i “Vivir mi vida”, de Marc Anthony, davant l’emocionada mirada dels quasi 500 assistents a l’acte, davant d’un ciclorama en el que s’hi projectaven belles imatges d’allò que a tots ens omple el cap.

A continuació, després de passar un vídeo de fotografies -testimonis muts dels inicis, de la evolució i la trajectòria de l’AFA-  va arribar el torn dels parlaments, parlaments de Ma. Rosa Giner (presidenta de l’AFA); Sr. José Montilla (Ex-president de la Generalitat de Catalunya; Sr. Marc Simón (Director Corporatiu de la Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa); Sra. Lluïsa Moret (Presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i Alcaldessa de Sant Boi); Sr. Francesc Iglesies (Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya) i Sr. Antonio Balmón  (Alcalde de Cornellà). Tots ells van destacar l’importantíssim paper que juga l’Afa en la lluita contra aquesta malaltia i van reiterar el seu suport a la seva tasca, tot felicitant-nos per la feina feta al llarg d’aquests 25 anys. A més, l’aniversari va comptar amb la presència d’alacaldes, regidors i representants dels consistoris d’arreu de la comarca, als que agraïm la seva persència.

La Gala va prosseguir amb una píndola de dansa a càrrec de Félix Patron i Lali Rodríguez -4 cops campions d’Europa de ball retro (2003-2007-2010-2013) i actuals subcampions d’Espanya de ball esportiu de la modalitat de 10 balls, standars i llatins, que va precedir l’interessant speech de la sempre genial Dra. Mercè Boada, titulat “L’art de no perdre”. Mercè Boada , és neuròloga i fundadora i directora mèdica de Fundació ACE i va rebre la Creu de Sant Jordi el 2016 per la seva dedicació durant dècades a la recerca i el tractament de les demències, especialment de l’Alzheimer, però, sobretot, és una gran persona que sempre ens ha fet costat. No en và és la sòcia núm. 1 de l’AFA Baix Llobregat.

I l’acte va continuar i ho va fer amb la projecció d’un magnífic vídeo dels Centres Alois -la punta de llança de l’Afa per atendre els malalts d’Alzheimer i d’altres demències- rodat especialment per la ocasió per Eric Martín, de la productora Let’s Media.

Després d’un altre ball de la espectacular parella de campions, la gala es va centrar de nou en donar veu als afectats, aquells per qui treballem, i ho va fer amb una entrevista a una familiar cuidadora i a un malat d’Alzheimer en fase inicial del grup de joves afectats de Cornellà, José López, que ens van explicar els seus neguits, situacions i vivències.

Per començar la “traca final” l’aniversari va comptar amb l’actuació d’Alba Martínez, que ens va cantar amb la seva preciosa veu “Soñar contigo” abans del lliurament d’unes plaques de reconeixement a la seva llarga dedicació altruista a totes les delegades fundadores, així com a la presidenta de l’AFA Baix Llobregat, Ma. Rosa Giner. 

Per acabar el grup vocal Zetzània ens va delectar amb tres cançons a capel·la que van cloure l’acte duent el nombrós públic assistent cap a un refrigeri al vestíbul de l’Auditori, vestíbul decorat amb quadres de l’exposició “De tot cor, Alzheimer” de Cristian Sarmiento, instantànies d’una gran bellesa i humanitat preses als usuaris del Centre Alois de Cornellà de l’Afa, un entorn molt adient per intercanviar impressions i dir Adéu a un acte que va complir les expectatives amb escreix. En podeu veure un recull d’imatges als enlllaços del final d’aquesta crònica.

Gràcies a totes i a tots els que hi veu participar desinteressadament i als que heu fet possible aquesta efemèride, de tot cor.

 

Volem agrair des d’aquestes línies a tots aquells – voluntaris, professionals, entitats, fundacions, i administracions- que han fet possible arribar a poder celebrar la fita de 25 anys vetllant pels malalts d’Alzheimer i els seus familiars. 

A tots vosaltres, moltes gràcies!

 

 Xavi Rull.