ca
Notícies

Quines són les millors vitamines per enfortir la memòria i prevenir l’Alzheimer

La nutrició compleix un rol essencial per a la prevenció de malalties. En el cas de les capacitats intel·lectuals, certs nutrients són claus per mantenir el funcionament del cervell a ple. En quins aliments trobar-los.

S’ entén la memòria com la capacitat dels éssers humans per aprendre, evocar i emmagatzemar la informació apresa. Quan apareixen algunes falles per recordar, solen ser una manifestació de problemes d’atenció o d’evocació de la informació. És normal tenir una pèrdua lleu de memòria a mesura que s’envelleix.

No obstant això, també pot ser un símptoma de l’anomenada “malaltia de la memòria”, l’Alzheimer, perquè en la seva forma més típica comença per oblits. Qualsevol falla d’aquesta capacitat sol ser una preocupació. Però és important distingir entre els oblits quotidians, a causa del pas dels anys, dels patològics, que poden evidenciar una malaltia.

La demència és el resultat de diverses malalties i lesions que afecten el cervell, segons defineix l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Afecta diferents dominis cognitius com la memòria, el llenguatge, les funcions executives, i el comportament. La malaltia d’Alzheimer és la causa més comuna de demència en adults grans.

“Prop de 55 milions de persones pateixen demència al món i d’ells el 60% al 70% tenen la malaltia d’Alzheimer”, va indicar Leonardo Palacios Sánchez, professor de neurologia de l’Escola de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat del Rosari, Colòmbia. Seguint amb aquestes xifres, per al 2050 es podrien esperar un nombre proper als 145 milions de persones afectades a tot el món, afirmen des del Ministeri de Salut i Protecció Social colombià.

Quan apareixen problemes de memòria, solen estar relacionats amb l’atenció o l’evocació de la informació. És normal tenir una pèrdua lleu de memòria a mesura que s’envelleix (Imatge Il·lustrativa Infobae)
Aquesta entitat explica que si bé és cert que el principal factor de risc associat al desenvolupament de demència és l‘ edat avançada, cada vegada es ve prestant més atenció a estratègies de prevenció ambiental com a marc d’ acció.

Mentrestant, l’Associació Colòmbiana de Neurologia afirma que la nutrició és molt important per a la salut en general, però també ho és per a la funció cerebral. “El nostre cervell, com qualsevol altra part del nostre cos, necessita alimentar-se. Alguns dels nutrients essencials per al cervell són:

No beure prou aigua pot tenir efectes secundaris que van molt més enllà de la set: pot causar problemes cognitius a causa de la deshidratació (Imatge Il·lustrativa Infobae)
 • Aigua: contribueix a mantenir les funcions físiques i cognitives normals. La deshidratació impacta en el rendiment cognitiu, l’atenció i la coordinació motora. Per això, és fonamental una hidratació adequada al llarg del dia. Les necessitats diàries són de 2 a 2.5 litres d’ aigua, depenent de cada persona i de l’ edat.
 • Calci: ajuda al funcionament normal de la neurotransmissió.
 • Fòsfor: permet el funcionament normal de les membranes cel·lulars.
 • Ferro i zinc: afavoreixen una funció congnitiva normal.
 • Àcid pantotenic: contribueix al rendiment intel·lectual normal.
 • Biotina, tiamina, vitamina B6, vitamina C: ajuden al funcionament normal del sistema nerviós i a una funció psicològica normal.
 • Coure, magnesi, potassi, vitamina B2, B12, niacina: contribueixen al funcionament normal del sistema nerviós.

Quines són les millors vitamines per a la memòria?

Perquè el funcionament cel·lular, el creixement i el desenvolupament del cos es dugui a terme de manera adequada cal tenir una alimentació en la qual s’incloguin les 13 vitamines essencials: les vitamines A, C, D, E, K i els vuit tipus de vitamina B.

La vitamina B és la millor per combatre l’envelliment del cervell, ja que contribueix a mantenir-lo jove i saludable

Entre elles, la que es destaca per aportar els nutrients essencials per al cervell i prevenir el deteriorament cognitiu és la vitamina B.

D’acord amb la Clínica Universitat de Navarra a Espanya, “les vitamines B1, B6 i B12 tenen funcions clau en el funcionament del cervell i, quan no s’ingereixen en quantitats suficients, produeixen malalties neurològiques greus. La deficiència de vitamina B12 causa anèmia (amb els símptomes normals de fatiga i apatia), pot produir trastorns de memòria i problemes dels nervis causant formiguejos i trastorns de sensibilitat”.

I agrega al seu portal: “Al cervell, el dèficit de vitamina B1 pot causar malalties com l’encefalopatia de Wernicke, que es caracteritza per un trastorn de memòria greu”.

En conversa amb el portal CNBC, la psiquiatra i nutricionista de la Universitat de Harvard Uma Naidoo va assegurar que la vitamina B és la millor per combatre l’envelliment del cervell, ja que contribueix a mantenir-lo jove i saludable.

La vitamina C participa en la producció de neurotransmissors. Es troba a les fruites cítriques, les baies, les papes, els tomàquets, els pebrots, el repollastre, les cols de Brussel·les, el bròquil i els espinacs (Imatge il·lustrativa Infobae)

Per tant, una nutrició rica en els vuit tipus de vitamina B és fonamental per a la millora de la memòria, la concentració i el rendiment intel·lectual, així com per prevenir els trastorns de la memòria.

D’altra banda, un estudi dut a terme per l’Institut Hotchkiss del Cervell, de la Universitat de Calgary al Canadà en col·laboració amb la Universitat d’Exeter a Regne Unit, va determinar que la vitamina D ajuda a prevenir la demència.

Des de l’Institut, l’investigador Zahinoor Ismail va parlar de “resultats contradictoris” tot i que existeix una evidència que “la vitamina D té efectes sobre el cervell” especialment si se subministra en una situació “primerenca, abans de l’inici del deteriorament cognitiu”.

Quins aliments tenen vitamines per a la memòria?

Els cereals fortificats per a l’esmorzar també són una bona font de vitamina B-12 i d’altres vitamines B (Imatge Il·lustrativa Infobae)
 • Vitamina A: d’acord amb la Clínica Mayo, és present en molts aliments, com l’espinac, els productes lactis i el fetge. “Altres fonts són els aliments rics en betacarotè, com els vegetals de fulla, les pastanagues i el meló. El cos transforma els betacarotens en vitamina A”, agreguen des de la clínica.
 • Vitamines del grup B. La doctora Naidoo, que també és autora del llibre “El que el menjar li fa al teu cervell”, va assenyalar que la vitamina B és fàcil d’incorporar a la nutrició diària i recomana alguns aliments rics en aquest nutrient, com l’ou, els llegums, les llavors de gira-sol i els vegetals de fulla verda.
 • Vitamina B1. També anomenada tiamina contribueix a la transformació d’aliments en energia i en la presa de glucosa per part del cervell i és essencial en les connexions neuronals. Alguns dels aliments que contenen aquesta vitamina amb les llavors de sèsam i gira-sol, la carn de porc o les nous de macadamia, entre d’altres.
 • Vitamina B3. Participa en la producció dels neurotransmissors. En el llistat d’aliments que contenen aquest nutrient hi ha la vedella, el pollastre i els pebrots, entre d’altres molts.
 • Vitamina B6. Participa en la producció d’ energia i agudesa mental. Entre les dades que recullen des del National Institutes of Health, s’ha demostrat que les persones amb mala funció neurològica i psicològica presenten deficiències d’aquesta vitamina, que es pot trobar en aliments com els cigrons, el peix o la carn d’ocell, entre d’altres.
La D és una de les millors vitamines per a la memòria. La forma més fàcil d’obtenir-la és l’exposició al sol entre 20 i 30 minuts al dia (Imatge Il·lustrativa Infobae)

Vitamina B9. Preserva la funció cognitiva i la pèrdua de memòria, segons una investigació publicada a la Revista Espanyola de Nutrició Humana i Dietètica. Aliments com el rovell d’ou, l’espinac o les llavors són alguns de la llista que aporten vitamina B9.

Vitamina B12. Contribueix al funcionament normal del sistema nerviós i millora les funcions cerebrals i cognitives, sobretot en persones amb més edat. Un estudi ha demostrat que el dèficit d’aquesta vitamina pot causar demència

Els aliments que contenen alts nivells de vitamines B12, segons la Clínica Maig són: “productes d’origen animal, com el peix, la carn magra, la carn d’ocell, els ous i la llet semidescremada i descremada. Els cereals fortificats per a l’esmorzar també són una bona font de vitamina B-12 i d’altres vitamines B”.

Vitamina C: Participa en la producció de neurotransmissors. Es troba en les fruites cítriques, les baies, les papes, els tomàquets, els pebrots, el repollaç, les cols de Brussel·les, el bròquil i els espinacs.

Els aliments rics en vitamina B són l’ou, els llegums, les llavors de gira-sol i els vegetals de fulla verda (Imatge il·lustrativa Infobae)

Vitamina D: La deficiència d’ aquesta vitamina s’ associa amb un estat anímic baix i amb el deteriorament del rendiment cognitiu, per això està considerada una de les millors vitamines per a la memòria. La forma més fàcil d’obtenir-la és l’exposició al sol entre 20 i 30 minuts al dia; no obstant això, hi ha llocs on això no és possible i sigui necessari prendre suplements per complementar la nutrició. Es troba també en alguns aliments com la llet, el salmó o alguns cereals.

Vitamina E: És una de les més destacades per prevenir el deteriorament cognitiu, tal com han demostrat diverses investigacions. “Alguns aliments rics en vitamina E són l’oli de canola, l’oli d’oliva, la margarina, les ametlles i els manís. També es troba a les carns, els productes lactis, els vegetals de fulla i els cereals fortificats”, diu la Clínica Mayo.

Vitamina K: té com a funció principal la coagulació de la sang, diversos estudis han demostrat que té potencial per influir en el comportament psicomotor i en la cognició. Aliments tant d’origen animal com vegetal, com ara el rovell d’ou, les hortalisses de fulles verdes, les cols, el germen de blat o la soja són alguns dels aliments que contenen vitamina K.

Cuáles son las mejores vitaminas para fortalecer la memoria y prevenir el Alzheimer – Infobae