ca

Cuidadors no professionals de persones dependents lluiten perquè els incloguin en el pla prioritari de vacunació

 

 

 Des que Araceli va rebre la primera vacuna a Espanya, el pla de vacunació s’ha anat actualitzant i, finalment, les cuidadores internes i externes de persones dependents (grau III) s’han inclòs en el grup 4 de vacunació, juntament amb aquelles persones a les que tenen cura. Segons l’estratègia de el Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut, “les persones que exerceixen un treball remunerat d’atenció a aquestes persones amb gran dependència a casa es vacunaran en la mateixa visita que les persones a les quals assisteixen, si no s’han vacunat amb anterioritat “.

Dins el mateix informe, s’especifica que en aquest grup no s’inclouen als cuidadors no professionals com són els familiars i els convivents. Per aquest motiu, les famílies estan reclamant a l’Ministeri de Sanitat que inclogui aquest col·lectiu entre els grups prioritaris de l’estratègia de vacunació. De fet, una de les famílies ha llançat una recollida de firmes a la plataforma de change.org sol·licitant que s’inclogui a les cuidadores no professionals en la fase prioritària de vacunació i explicant que no totes les famílies poden permetre una residència o ajuda d’una cuidadora professional.

 

La majoria de familiars que tenen cura són dones

Aproximadament unes 134.000 persones atenen a algun familiar, encarregant-se de les seves cures, sent la majoria dones, segons l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials.

El perfil de cuidador a Espanya sol ser una dona, amb una edat mitjana d’uns 52 anys que normalment viu a casa de la persona a la qual atén perquè solen ser familiars, segons l’Institut Superior d’Estudis Socials i Sociosanitaris. Concretament, s’estima que el 89% de les persones cuidadores, un total de nou de cada deu, són dones, segons destaca Creu Roja -citant dades de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i el Consell Superior d’Investigacions científiques-.

 

Por a contagiar-se i deixar sols als seus familiars

La principal por d’aquestes famílies és que, si les cuidadores posen malalts i han de aïllar-se, el dependent que viu al domicili es queda sol sense rebre cap tipus d’assistència. A més, en altres plans de vacunació, com és el cas de la grip, les cuidadores són vacunades costat de la persona dependent que tenen cura.

Laura és filla d’una persona tetraplègica amb un grau de dependència de l’93,31% i respiració assistida. La seva mare és la cuidadora principal del seu pare, però tant ella com la seva germana també són cuidadores.

“Quan van anunciar que anaven a vacunar els grans dependents, nosaltres vam donar per fet que ens vacunarien a nosaltres també alhora que a ells, com passa amb altres malalties, per exemple amb la grip. Sempre se’ns vacuna també a nosaltres com una doble protecció, ja que som les que vam sortir i vam entrar de casa cada dia “.

Laura explica a Públic que, a bon començament, en el pla de vacunació hi havia un paràgraf “molt ambigu” ja que s’especificava que aquelles persones que treballessin cuidant a un gran dependent es vacunarien alhora que ell.

“Jo no cobrament per tenir cura del meu pare, però realment això és un treball perquè nosaltres estem 24 hores a el dia dedicades a una persona, per això pensem que estaríem incloses dins el pla de vacunació, però la nostra sorpresa va arribar quan van especificar en una actualització que no ens anaven a incloure “, exposa.

Laura explica que el contacte amb un gran dependent és molt estret, ja que han de alimentar-lo, canviar-lo de postura perquè no li surtin escares, endreçar-ho … i que no té “cap sentit” que un familiar que està 24 hores amb una persona amb un alt grau de dependència no entri en els plans de vacunació.

A més, un dels principals pors d’aquestes famílies és que comencin a avançar en la vacunació d’altres grups i aquests acabin sent els últims a vacunar-se.

Des Sanitat expliquen que és la comissió de Salut Pública la que decideix els grups de vacunació i que està en constant estudi l’estratègia de vacunació.

 

 

ALEJANDRA DE LA FUENTE

https://www.publico.es/sociedad/igualdad/cuidadores-no-profesionales-personas-dependientes-luchan-les-incluyan-plan-prioritario-vacunacion.html

traduït al català via google translator