ca

Defineixen un tipus de malaltia d’Alzheimer en persones més joves.

 

 

Un grup d’investigadors de Mayo Clinic van descobrir un tipus de malaltia d’Alzheimer que ataca persones a partir dels 40 anys, amb la presència de símptomes atípics que afecten altres àrees de cervell i que, no sol associar-se amb l’alzheimer.

En aquest estudi, els investigadors descriuen una síndrome disexecutiu progressiu que, segons diuen, afecta la capacitat de les persones d’organitzar, planificar i realitzar diverses tasques alhora que supera les disfuncions de sistema de la memòria episòdica que s’observen en la malaltia d’Alzheimer típica. Si bé aquest tipus de malaltia d’Alzheimer no és recent, encara no s’ha definit ni estudiat exhaustivament, la qual cosa contribueix a fer diagnòstics erronis o tardans. L’article es va publicar en Brain Communications.

«Afecta persones joves durant els seus anys de treball. Poden perdre la feina i no qualificar per rebre beneficis per discapacitat pel fet que els motius pels quals es veu una caiguda en l’exercici laboral no s’identifiquen com a malaltia d’Alzheimer », assegura el Dr. David Jones, neuròleg de MayoClinic i autor principal de l’estudi. «Moltes vegades, hi ha un retard en el tractament i l’assessorament pel fet que ni els pacients ni els proveïdors d’atenció mèdica aconsegueixen reconèixer».

Per a l’estudi, els investigadors van definir les característiques clíniques, d’imatges, patològiques i genètiques d’una presentació clínica de la malaltia d’Alzheimer no descrita anteriorment que afecta predominantment les capacitats cognitives executives. Els investigadors van informar característiques de 55 pacients amb un tipus de malaltia d’Alzheimer definit recentment amb símptomes inusuals o atípics. L’edat mitjana d’aparició era de 53,8 anys i l’edat mitjana de diagnòstic de 57,2 anys, la qual cosa ressalta l’edat primerenca d’aparició i la manca de reconeixement d’aquesta síndrome que comporta a retards en el diagnòstic.

«Perdre un treball per problemes d’organització, planificació i execució de tasques laborals pot ser el primer indici. Generalment, un pacient pot encarregar-se de les activitats diàries, com conduir un vehicle, però li anirà malament en una prova cognitiva exhaustiva a causa de les funcions executives necessàries per realitzar aquestes proves », indica el Dr. Ryan Townley, neuròleg de Mayo Clinic a el moment de l’estudi i primer autor de l’manuscrit, que actualment s’exerceix en el Kansas University Alzheimer ‘s Disease Center (Centre de Malaltia d’Alzheimer de la Universitat de Kansas). «Hi ha una disparitat en les capacitats cognitives, i les persones creuen que el pacient presenta ansietat o depressió i que no ho intenta”.

Els investigadors van descobrir que aquestes persones poden presentar formacions hipocampals normals. Tradicionalment, es creia que la característica determinant de l’Alzheimer era l’atròfia d’aquesta estructura, sumat a la pèrdua de memòria. En canvi, els pacients amb síndrome disexecutiu progressiu com a conseqüència de la malaltia d’Alzheimer, mostren una atròfia en el lòbul parietal que, es creu, és el responsable d’accionar la disfunció executiva. Donada la primerenca aparició, els pacients amb síndrome disexecutiu progressiu tendeixen a no manifestar les patologies concomitants que es presenten juntament amb altres trastorns vinculats a l’edat. Aquesta dada, juntament amb la recentment definida Encefalopatia TDP-43 predominantment límbica associada a l’edat, o LATE, per les seves sigles en anglès (una afecció que es diferencia de la malaltia d’Alzheimer que afecta la memòria i a l’hipocamp), indica que es necessita realitzar un canvi considerable en la manera en què els investigadors reconeixen i estudien a l’Alzheimer.

«És una afecció que afecta específicament a la funció executiva de el cervell», indica el Dr. Jones. «Per tant, té la capacitat d’informar-nos sobre els mecanismes biològics que es requereixen per a les funcions executives de el cervell i els mecanismes que causen la malaltia d’Alzheimer».

 

 

Agència Llatina de Notícies de Medicina i Salut Pública

Amb informació de Mayo Clinic

 

https://medicinaysaludpublica.com/definen-un-tipo-de-enfermedad-de-alzheimer-en-personas-mas-jovenes/