ca

Demència i Alzheimer: un ou a el dia ajuda en la prevenció.

 

A hores d’ara tots sabem que els ous són bons per a la salut, física i mental. La veritat és que avui dia sabem que són un tresor nutricional de grans propietats terapèutiques: són rics en proteïnes d’alt valor biològic, vitamina D i B12, greixos saludables, turó i altres nutrients crítics, no en va han rebut el vistiplau de la comunitat científica. Per fortuna, actualment els ous adquirit un paper important en la nutrició i formen part dels aliments bàsics en la prevenció de nombroses malalties. Tal és el cas d’un recent estudi, en el qual es va demostrar que els ous poden ser un extraordinari aliat quotidià en la prevenció de certs tipus de demència.

Tenint en compte que els ous són un aliment tan complet i bàsic, de el qual mai es deixa d’investigar, val la pena estar informats sobre les seves bondats. Un equip d’investigació a Finlàndia, va encapçalar un interessant estudi que va ser publicat a The American Journal of Clinical Nutrition. En aquest treball d’investigació es va comprovar que la fosfatodilcolina, també coneguda com lecitina: s’associa amb un menor risc de demència i un millor rendiment cognitiu. De manera particular van notar significatives millores en els homes. Segons l’estudi, el risc de demència és un 28% menor entre els homes amb el major consum de fosfatidilcolina a través de la dieta, en comparació amb els homes que consumien menys d’aquesta substància. Cal esmentar que els participants també van obtenir qualificacions més altes en les proves de memòria i lingüístiques.

Com a dada a l’marge, val la pena esmentar que l’organisme produeix lecitines a l’descompondre la fosfatodilcolina procedent dels aliments rics en pujol i fosfats. La veritat és que les lecitines juguen un paper important en la salut: les membranes de les cèl·lules que regulen l’entrada de nutrients a la cèl·lula, estan compostes en gran part de lecitina. Sense ella, les membranes s’enduririen. Si les membranes i les cèl·lules estan cuidades i sanes, la comunicació hormonal i els processos metabòlics milloren. No en va s’associen amb grans beneficis per a la salut, entre els quals es destaquen els següents beneficis:

– Disminueixen l’absorció de el colesterol i són de gran ajuda en la prevenció de l’aterosclerosi. També redueixen els nivells plasmàtics d’homocisteïna, associats a un major risc de malalties cardiovasculars. Per tant és un nutrient bàsic en la prevenció de condicions cardíaques.

– Milloren el procés digestiu i l’absorció dels nutrients.

– Manté el fetge saludable a l’mantenir els greixos en emulsió. Per tant són un gran aliat en la prevenció de l’fetge gras.

– Intervenen en la producció acetilcolina en el cervell, un neurotransmissor que promou les transmissions de el sistema nerviós. Amb això s’enforteix el funcionament de el sistema nerviós, la capacitat cognitiva, la memòria i la concentració. A més són un gran aliat per combatre els casos de fatiga mental.

En què va consistir l’estudi? Els investigadors van observar a 2.497 homes sense demència que tenien entre 42 i 60 anys quan van participar en un assaig metge finlandès de 1984 a 1989. L’equip va analitzar 22 anys d’hàbits alimentaris autoinformats, així com les taxes de demència i Alzheimer de National Health. registres. A més, un subconjunt de 482 homes van completar cinc proves de rendiment cognitiu durant quatre anys. Cal esmentar que l’anàlisi va tenir en compte altres factors, inclosos els gens associats amb la demència i que són considerats una de les possibles causes de desenvolupar complicacions.

Si bé l’estudi va trobar que els ous són la principal font de fosfatidilcolina i de certa manera una de les alternatives més accessibles, és important apostar per consumir els ous sencers que contenen prop de 39% d’aquesta substància (ja que la maig part d’aquesta important substància es troba en el rovell). També s’esmenten bones alternatives per als que no es consideren amants de l’ou, especialment en aliments d’origen animal com són les carns, especialment de peix, aus de corral i productes com el fetge. A més per fortuna també es troben en excepcionals fonts d’origen vegetal: soja i derivats, blat de moro, gira-sol, nous, cacauets, sèsam, llenties negres, cereals integrals, llavors, coliflor i col. Sense cap dubte aquest tipus de troballes arriben per comprovar encara més que la nutrició, és la millor medicina. Finalment una bona alimentació si marca la diferència en la prevenció i el control de nombroses malalties cròniques.

 

 

Lorenza Amor 

Demencia y Alzheimer: un huevo al día ayuda en la prevención