ca
Notícies

Demostrat el vincle entre l’Alzheimer i una dieta rica en greixos saturats

Un estudi liderat per la URV descobreix el mecanisme que enllaça l’obesitat, la diabetis tipus 2 i la malaltia.

Un estudi liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha demostrat el vincle entre l’Alzheimer i una dieta rica en greixos saturats. La recerca ha permès descobrir el mecanisme que relaciona el consum d’aquests aliments amb la malaltia neurodegenerativa. Segons expliquen els experts, ingerir massa greixos saturats afecta unes molècules de la sang i altres teixits del cervell, que actuen com a marcadors i reguladors de la malaltia. La investigació es va fer en un model de ratolins que desenvolupa la malaltia en edat adulta. Tot i que prèviament ja s’havia demostrat que després de seguir dietes riques en greixos els rosegadors desenvolupaven la malaltia molt abans que els que tenien una alimentació convencional, el mecanisme que desencadenava el seu avenç es desconeixia. Els resultats s’han publicat a la revista especialitzada Nutrients. Els resultats obtinguts, apunten els autors, subratllen la importància d’una dieta equilibrada per a la prevenció de malalties neurodegeneratives i destaquen el potencial dels microARNs com a objectius per a intervencions terapèutiques.

Els ratolins van seguir una dieta rica en greixos durant sis mesos

Les conclusions de la investigació van demostrar que empitjorava el seu metabolisme després de seguir aquesta dieta durant sis mesos amb un increment significatiu del pes corporal i una pitjor resposta a la glucosa i a la insulina, que són característiques similars a l’obesitat i la diabetis tipus 2 en persones. A més, es va observar una alteració de diversos microARNs tant a la sang com al cervell, que podien danyar aquest òrgan.

L’estudi ofereix noves dianes per la prevenció i el tractament de l’Alzheimer

“Suposen un avenç en el coneixement del mecanisme que explicaria la relació entre obesitat, la diabetis tipus 2 i el desenvolupament de l’Alzheimer. A més, ofereixen noves dianes per a la possible prevenció i tractament de la malaltia“, ha explicat la investigadora que ha liderat el projecte i catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Mònica Bulló, del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV. En la recerca també hi ha col·laborat l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), el CIBERobn i la Universitat de Barcelona.

Dos de cada cent catalans més grans de 59 anys tenen Alzheimer

Dos de cada cent catalans més grans de 59 anys tenen Alzheimer, segons dades del Departament de Salut publicades a finals del 2023. El percentatge puja de la mateixa manera com s’incrementa l’edat, amb un 6,5% de prevalença en els majors de 79 i un 8,8% en els majors de 89.

 

Maria Aladern

https://www.elnacional.cat/ca/salut/demostrat-vincle-entre-alzheimer-dieta-rica-greixos-saturats_1202429_102.html