ca

Demostren els beneficis de la dieta mediterrània sobre l’Alzheimer

 

Les xifres de l’Alzheimer, la malaltia neurodegenerativa més prevalent, a mesura que la població envelleix, van creixent any rere any. Es calcula que afecta una de cada deu famílies en què hi ha persones majors de 70 anys i, tot i que s’investiga a tot el món a l’respecte, encara no s’ha trobat una cura per fer-hi front.

Sí que se sap que produeix una mort neuronal a causa de el dipòsit de proteïnes en el cervell de les persones afectades: les anomenades proteïnes beta-amiloides, que formen plaques entre les neurones, i les proteïnes tau, que s’adhereixen a l’interior de les neurones.

Per això, sense cura la medicina preventiva és fonamental. Un equip de científics de el Centre Alemany de Malalties Neurodegeneratives DZNE dirigits pel professor Michael Wagner, cap d’aquest grup de recerca i psicòleg principal de la clínica de la memòria de l’Hospital Universitari de Bonn, ha descobert en un estudi publicat a la revista Neurology que un patró dietètic regular com el de la dieta mediterrània amb una ingesta relativament major de verdures, llegums, fruites, cereals, peix i àcids grassos monoinsaturats, com l’oli d’oliva, poden protegir contra els dipòsits de proteïnes en el cervell i l’atròfia cerebral . Aquesta dieta té un baixa aportació de lactis, carns vermelles i àcids grassos saturats.

 

L’estudi

En la investigació van participar un total de 512 persones amb una edat mitjana al voltant dels setanta anys. 169 d’ells eren cognitivament sans, mentre que 343 tenien un major risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, a causa d’un deteriorament de la memòria subjectiva, un deteriorament cognitiu lleu que és el precursor de la demència o una relació de primer grau amb pacients diagnosticats amb la malaltia d’Alzheimer.

“Les persones, generalment, a partir de la mitjana edat tenen hàbits alimentaris constants. Analitzem si els participants de l’estudi mengen regularment una dieta mediterrània i si això podria tenir un impacte en la salut de el cervell “, assegura el professor Michael Wagner. Els participants primer van completar un qüestionari en el qual van indicar quines porcions de 148 aliments diferents havien menjat en els últims mesos. Aquells que menjaven amb freqüència aliments saludables típics de la dieta mediterrània, com peix, verdures i fruites, i només consumien ocasionalment aliments com carns vermelles, van obtenir una puntuació alta en una escala.

Els científics van investigar l’atròfia cerebral i van realitzar escàners cerebrals amb escàners d’imatges per ressonància magnètica (MRI) per determinar el volum cerebral. A més, tots els subjectes es van sotmetre a diverses proves neuropsicològiques en què es van examinar habilitats cognitives com les funcions de la memòria. L’equip d’investigació també va analitzar els nivells de biomarcadors per a les proteïnes beta amiloide i les proteïnes tau en l’anomenat líquid cefaloraquidi (LCR) de 226 subjectes.

Els investigadors, dirigits per Michael Wagner, van trobar que aquells que consumien una dieta poc saludable tenien nivells més patològics d’aquests biomarcadors en el líquid cefaloraquidi que aquells que consumien regularment una dieta similar a la mediterrània.

En les proves de memòria, els participants que no es van adherir a la dieta mediterrània també van obtenir pitjors resultats que els que van menjar peix i verdures amb regularitat. També hi va haver una correlació positiva significativa entre una adherència més propera a una dieta similar a la mediterrània i un major volum de l’hipocamp.

“L’hipocamp és una àrea de el cervell que es considera el centre de control de la memòria. S’encongeix primerenca i severament en l’Alzheimer malaltia “, explica Tommaso Ballarini, un altre dels autors de l’estudi.

 

 

Maria Cordoso 

https://www.elnacional.cat/es/salud/demuestran-beneficios-dieta-mediterranea-alzheimer_613472_102.html