ca

Depressió i Alzheimer podrien ser part de mateix procés en alguns cervells que envelleixen.

 

Una investigació recent desentranya la complexa relació entre els símptomes de depressió i les pèrdues en la memòria i el pensament que sovint sorgeixen juntament amb la malaltia d’Alzheimer.

De fet, uns nous dades suggereixen que “els símptomes de depressió en si podrien estar entre els canvis primerencs en les etapes preclíniques de les síndromes de demència”, va explicar l’autora principal de l’estudi, la Dra. Jennifer Gatchel, que treballa en la divisió de psiquiatria geriàtrica de l’Hospital General de Massachusetts, a Boston.

En l’estudi, els investigadors van examinar els escàners cerebrals i altres dades recollides al llarg de set anys de 276 adults inscrits en l’Estudi sobre l’envelliment del cervell de la Universitat de Harvard. Tots els participants seguien vivint de forma independent en la comunitat a l’inici de l’estudi, i es considerava que estaven sans.

Però l’anàlisi va revelar un vincle significatiu entre un empitjorament dels símptomes de depressió i el deteriorament mental al llarg de dos a set anys, i les dues tendències van semblar vincular-se amb l’acumulació de la proteïna amiloide en el teixit cerebral.

Fa molt que se sap que l’acumulació lenta d’amiloide és una característica de la malaltia d’Alzheimer.

“La nostra investigació va trobar que fins i tot uns nivells modestos de deposició d’amiloide poden tenir un impacte en la relació entre els símptomes de depressió i les capacitats cognitives [de pensament]”, va assenyalar Gatchel en un comunicat de premsa de l’hospital, segons publica HealthDay News.

La nova perspectiva que els símptomes de depressió podrien ser part del procés de l’Alzheimer podria avançar la investigació sobre la prevenció o el tractament de la malaltia, ha afegit.

“Planteja la possibilitat que els símptomes de depressió podrien ser objectius en els assajos clínics adreçats a retardar la progressió de la malaltia d’Alzheimer”, va dir Gatchel, així que “es necessita més investigació en aquesta àrea”.

Però els investigadors van emfatitzar que no tots els adults majors amb depressió i acumulació d’amiloide experimentaran un deteriorament de la memòria i el pensament. Això suggereix que altres factors (per exemple, el metabolisme del cervell o el volum del centre de memòria del cervell, l’hipocamp) podrien vincular a la depressió amb el deteriorament mental.

Altres mecanismes, incloent la degeneració del cervell provocada per la proteïna tau (una altra proteïna que fa molt que s’associa amb l’Alzheimer), la hipertensió i la inflamació, podrien tenir un paper, i s’han d’investigar.

En general, les troballes suggereixen que la depressió podria tenir causes múltiples i que també podria “funcionar de forma sinèrgica amb la amiloide i els processos relacionats, afectant a la cognició en els adults grans amb el temps”, va plantejar Gatchel.

Dues expertes en la salut del cervell es van mostrar d’acord en que l’estudi podria avançar la investigació i el tractament de la demència.

“És una investigació molt útil, perquè identifica manifestacions conductuals que podrien antecedir a un diagnòstic de demència”, va assenyalar Brittany LeMonda, neuropsicòloga clínica a l’Hospital Lenox Hill, a la ciutat de Nova York. “Podria alertar els proveïdors perquè consideren els canvis en l’estat d’ànim i la depressió com a símptomes primerencs d’una demència subjacent, i podria permetre que es diagnostiqui abans als pacients”, ha afegit.

“Mentre que en el passat la depressió i la demència es consideraven afeccions diferents que podien ocórrer alhora en el mateix individu, ara hem esbrinat que els símptomes de l’estat d’ànim i els cognitius podrien en realitat ser símptomes de la mateixa afecció subjacent, amb una patologia compartida “, va explicar LeMonda.

La Dra. Gayatri Devi és una neuròloga i psiquiatre que s’especialitza en els trastorns de la memòria en Northwell Health, a la ciutat de Nova York. Va dir que “fa molt que se sap que la depressió és un factor de risc de la malaltia d’Alzheimer i d’altres demències, però una pregunta a la qual els professionals clínics s’enfronten és si la depressió és un símptoma de la pèrdua cognitiva, o si el deteriorament cognitiu condueix a la depressió “.

La nova investigació s’apropa a resoldre aquest misteri, va dir Devi, “i subratlla que no només és important tractar la depressió a una edat avançada, sinó que els metges també haurien d’estar atents i avaluar la pèrdua cognitiva en aquestes persones, i també abordar això per separat “.

La nova investigació es va publicar en l’edició en línia del 9 d’agost de la revista JAMA Network Open.

 

font:https://www.montevideo.com.uy/Mujer/Depresion-y-Alzheimer-podrian-ser-parte-de-mismo-proceso-en-algunos-cerebros-que-envejecen-uc726982