ca

Des de CEAFA, i amb la col·laboració de Sanitas, hem redactat el primer decàleg mundial de la demència.

 

Pròleg

La demència és un dels problemes de salut pública més grans a què s’enfronta la nostra societat a escala mundial. Actualment afecta més de 35 milions de persones a tot el món i s’espera que aquesta xifra es dupliqui abans de 2030, i, fins i tot, es tripliqui en 2015 fins a arribar 115 milions de persones afectades. A Espanya la incidència de la malaltia supera els 800.000 casos, xifra que s’eleva a 3,5 milions si es té en compte als familiars cuidadors , que també es veuen afectats per la malaltia d’Alzheimer.

Creiem que l’Alzheimer i les altres demències s’han de convertir en una prioritat de salut pública d’ordre nacional i internacional amb l’objectiu que els països disposin de sistemes adequats d’assistència i suport per tenir cura de les persones que les pateixen, tant ara com en el futur.

La demència és una malaltia degenerativa que no té cura . La pèrdua de memòria, la dificultat per comunicar-se i els canvis d’humor són alguns dels seus símptomes i empitjoren amb el pas del temps . Viure amb demència resulta angoixant per a la persona que la pateix i impacta de manera directa també als seus éssers estimats.

Les persones que pateixen demència poden seguir gaudint d’una bona qualitat de vida a la majoria de les fases de la malaltia , sempre que comptin amb les cures i el suport adequats.

Bupa , companyia a la qual pertany Sanitas , és el major proveïdor internacional d’assistència sociosanitària especialitzada en demència i ADI ( Alzheimer Disease International ) és la única federació internacional d’associacions d’Alzheimer a nivell mundial ). Aquestes dues organitzacions s’han unit per esdevenir un portaveu global de les persones afectades per aquesta malaltia . A Espanya , Sanitas i CEAFA ( Confederació Espanyola d’Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer i altres Demències ), ens comprometem a exercir aquest paper a nivell nacional. Volem revolucionar l’assistència sociosanitària i lluitar per que les persones amb demència visquin bé i perquè els seus familiars tinguin tot el suport que necessiten.

Per això hem unit esforços per elaborar el primer esbós del que, al nostre parer , són els drets que les persones amb demència a tot el món han de tenir. El nostre Decàleg Mundial sobre la Demència ha estat confeccionat pensant en les persones que pateixen aquesta enfermetat.

Tots podem i hem d’aportar el nostre granet de sorra. El nostre Decàleg està recolzat per una sèrie d’accions i responsabilitats que expliquen a grans trets el que familiars, amics, cuidadors , professionals socials i sanitaris , prescriptors o compradors d’assistència sociosanitària , la societat i els governs poden fer per millorar la cura i el suport a cada país .

Vetllem per donar forma a una assistència global per a la demència i aconseguir que les persones que pateixen aquesta malaltia visquin millor el major temps possible .

Aquesta és la nostra visió i el nostre objectiu .

Signat: Koldo Aulestia, president de CEAFA  i Domènec Crosas, director general de Sanitas Residencial.

 

Decàleg de la demència

 1. He de tenir accés a un metge per comprovar si pateixo Demència. 

2. He de tenir accés a informació sobre la demència per saber com em va a afectar. 

3. He rebre ajuda per viure de forma independent durant tot el temps que pugui. 

4. He de tenir dret a opinar sobre les cures i el suport que rebo. 

5. He de tenir accés a cures d’alta qualitat que siguin adequades per a mi. 

6. He de ser tractat com una persona, i les persones que em cuiden m’han de conèixer. 

7. He de ser respectat pel que sóc. 

8. He de tenir accés als medicaments i tractaments que m’ajudin. 

9. He poder decidir sobre les meves últimes voluntats mentre encara pugui prendre decisions. 

10. Vull que els meus familiars i els meus amics tinguin un grat record de mi.