ca
Notícies

Cuba desenvolupa un prometedor tractament contra l’Alzheimer i el Parkinson.

Pioner en el desenvolupament de noves tecnologies per al tractament de malalties neurodegeneratives, el Centre Internacional de Restauració Neurològica (Ciren) aplica un tractament per a l’Alzheimer i el Parkinson que a partir d’una molècula evita que les neurones continuïn el procés de degeneració.

De visita a Mèxic, Héctor Vera Cuesta, director del Ciren, destaca l’avenç que representa la substància NeuroEPO, ja que millora la qualitat de vida dels pacients.

“El mecanisme de la molècula és neuroprotector. Evita que les neurones se segueixin degenerant, morint. El que fa és prolongar una mica més la vida d’aquestes cèl·lules del sistema nerviós, i per això els símptomes són més espaiats, no té la malaltia una evolució tan ràpida”, explica.

El neuròleg cubà, expert en genètica mèdica, afirma que els resultats en pacients amb Parkinson i Alzheimer han estat “espectaculars”. L’estudi va començar en malalts amb Parkinson i van detectar que aquesta substància va millorar la condició motora, però molt més la part cognitiva.

És una de les molècules “que donarà de què parlar al món. Recentment publiquem un article conjunt amb el Centre de Neurociències de Cuba, el qual confirma, amb una anàlisi estadística ben desenvolupada, que és efectiva. No hi ha cap dubte”.

Vera Cuesta indica que aviat NeuroEPO podrà ser comercialitzada. “Volem fer una fase IV (de l’estudi clínic) perquè tota molècula nova té un procés de recerca rigorós. En aquesta etapa la volem aplicar de manera massiva”.

Sosté que actualment estan identificant a l’illa hospitals on es farà l’estudi, ja que “no té efectes secundaris. És molt innòcua i fàcil d’administrar, perquè és per via nasal, on s’administren unes gotetes”. Aclareix que el desenvolupament d’aquest medicament el van fer centres cubans de biotecnologia i el Ciren el va provar en pacients.

Creat fa 33 anys pel comandant Fidel Castro Ruz, sense ànim de lucre i per al desenvolupament de les neurociències, “al Ciren apliquem un programa únic al món. Reunim 11 especialistes en funció d’un pacient. És un equip multidisciplinari que atén un pacient de forma integral i personalitzada, assolir això és molt difícil” per a qualsevol país del món, però al seu s’aconsegueix gràcies al “compromís” i la capacitat dels experts.

També el poscovid
El Ciren també ha desenvolupat innovacions tecnològiques i terapèutiques per a la regeneració neuronal, cosa que inclou atenció a pacients amb epilèpsia, trastorns del son, addiccions, com tabaquisme, i recentment per a les seqüeles poscovid.

A causa de la pandèmia de covid-19, el Ciren va desenvolupar un innovador programa d’atenció integral a persones amb seqüeles generades pel virus, com cefalees intenses, trastorns del son, pèrdua de memòria de curt termini, fatigues cròniques i dolors neuropàtics (ocasionat per dany al sistema nerviós), entre d’altres.

En entrevista amb La Jornada, a les instal·lacions de Multisalud –una empresa mexicana que treballa amb els serveis de salut cubans i el Ciren–, l’especialista comenta que el Centre ha realitzat durant tres dècades programes de restauració neurològica, encaminats a atendre les seqüeles de malalties que afecten el sistema nerviós, i per tant –assegura– no els va costar gaire feina adaptar-se a l’atenció poscovid.

“La intervenció té la bondat que no és un mètode terapèutic sinó un programa, amb el qual pots flexibilitzar les teràpies. És individualitzat, va d’acord amb les seqüeles del pacient i, a partir d’un diagnòstic, se n’organitza el tractament.”

Vera Cuesta exposa que els pacients “sí milloren, però amb una intervenció integral intensiva, usant totes les eines que té el Ciren, per exemple, l’ozonoteràpia, els tractaments cognitius i l’estimulació cerebral no invasiva, entre d’altres”.

L’expert destaca que aquesta intervenció forma part d’una estratègia de país per tractar la síndrome poscovid.

“Va ser un procés gradual en què vam anar creant les condicions als policlínics i consultoris per anar identificant les persones, perquè molts sortien del cóvid ​​i deien després ‘m’està passant tal cosa’, calia explicar-los que eren seqüeles i aplicar la intervenció per anar millorant.”

L’epilèpsia es pot curar
El metge subratlla que el Centre també és líder en el tractament de l’epilèpsia amb cirurgia. “No som els únics al món que fem aquesta intervenció, però els nostres resultats són excel·lents”.

Vera Cuesta afegeix que “dels que operem, 60% queda lliure de crisi, i estem parlant de pacients amb 10 a 15 crisis diàries. Un altre 15% tenen crisis molt espaiades. En total, tenim un 75% d’efectivitat. Són els resultats d’un servei de neurocirurgia d’epilèpsia de qualsevol país desenvolupat. És part del nostre orgull”.

Afirma a més que “pots fins i tot curar el pacient, si treus el lloc on s’està generant la crisi”. Aquesta intervenció quirúrgica la duu a terme un equip multidisciplinari, ja que l’objectiu és garantir la qualitat de vida de les persones, per la qual cosa també es fa en menors.

El científic reconeix que el bloqueig al seu país, que fa 60 anys, ha representat un desafiament, perquè “ens afecta, ens limita, però no tenim cap altra opció que seguir el desenvolupament, ja que no hi ha cap llum que s’eliminarà i Cuba ha de continuar endavant”.

Cita que per aquesta mateixa raó, l’illa va desenvolupar les seves pròpies vacunes contra el cóvid-19, amb què es va immunitzar pràcticament la totalitat dels 11 milions d’habitants, inclosos els menors a partir dels dos anys.

La medicina cubana és accessible per a pacients estrangers, que poden acudir al Ciren per tractaments de quatre a vuit setmanes. “Els pacients ens escriuen o mitjançant els nostres representants armem els expedients i si compleixen els criteris, els donem l’autorització de viatjar al Centre”.

Detalla que 60 per cent dels pacients internacionals que ha rebut el Ciren els passats 10 anys són mexicans i anuncia que “hi ha més de cinc propostes de països que volen muntar clíniques Ciren: Xile, Iraq, Angola i Kazakhstan. Estem en procés de negociació. Em sembla correcte també que puguem traspassar aquesta tecnologia que hem desenvolupat a altres països”.

 

 

Carolina Gómez y Laura Poy

La Jornada – Desarrolla Cuba exitoso tratamiento contra Alzheimer y Parkinson