ca

Desarrollan sistema para diagnosticar demencias y Alzheimer basado en realidad virtual.

 

Un equip multidisciplinari de professionals de el Centre d’Investigació de l’Desenvolupament de Cognició i Llenguatge de la Facultat de Medicina de la Universitat de Valparaíso es troba desenvolupant un sistema basat en l’ús de dispositius i tècniques de realitat virtual per a diagnosticar en forma primerenca el deteriorament cognitiu i la pèrdua de la memòria associats a certs tipus de demència per edat avançada i, en particular, a la malaltia d’Alzheimer.

Es tracta d’un projecte pioner a Xile que acaba d’adjudicar-recursos de Fons Nacional de Recerca i Desenvolupament en Salut (FONIS) i que culminarà en dos anys més amb la implementació de les primeres unitats d’avaluació especialitzada en aquest camp a nivell nacional, en els serveis de Neurologia dels hospitals Carlos van Buren de Valparaíso i Gustavo Fricke de Vinya de l’Mar.

Segons explica el director de el projecte, Alonso Ortega, doctor en Neurociències i acadèmic i investigador de el Centre d’Investigació de l’Desenvolupament de Cognició i Llenguatge, la iniciativa denominada “Validació d’un screening de memòria basat en realitat virtual per al diagnòstic de trastorns neurocognitius en adults majors xilens “es proposa, en l’essencial, dissenyar entorns virtuals en tres dimensions amb el propòsit de crear històries, recorreguts i paisatges proveïts de tot tipus de detalls i personatges (éssers humans i animals) capaços d’interactuar amb el potencial observador.

“Què es guanya amb això: conèixer i controlar les variables, els elements que la persona que pateix algun trastorn cognitiu o de memòria és incapaç de recordar durant una entrevista diagnòstica tradicional i que d’una altra manera seria impossible saber per a un avaluador que no va presenciar el mateix. Per exemple, com es va desplaçar, on va ser, quines coses va veure o amb qui va interactuar “, precisa Ortega, que fa uns anys es va doctorar a la Universitat de Bielefeld (Alemanya) precisament investigant en l’àmbit de l’funcionament de memòria i ús d’entorns de realitat virtual per a l’avaluació de trastorns neurocognitius en persones grans.

 

dificultats

L’acadèmic de el Centre d’Investigació de l’Desenvolupament de Cognició i Llenguatge de la Facultat de Medicina de l’O de Valparaíso afirma que en aquest camp és molt difícil fer un diagnòstic quan la font no és fiable, perquè les falles de memòria episòdica -símptoma característic de la malaltia d’Alzheimer- es tendeixen a completar amb qualsevol altra informació que en general no s’ajusta al que va passar.

“Llavors, el que ens permetrà el sistema que estem desenvolupant és estar a la diana de totes les variables en joc i quin tipus de coses l’observador pot o no pot recordar, atès que el que va succeir i ell va percebre respon a un disseny de realitat prèviament establert. Així mateix, es tracta d’una alternativa molt superior a el paradigma de les proves d’aprenentatge verbal, que encara se sol aplicar per diagnosticar aquest tipus de trastorns i que amb el temps s’ha demostrat que té escassa validesa ecològica per a aquests propòsits, ja que no permet avaluar la manera en què utilitzem les nostres capacitats de memòria en la vida quotidiana “, assegura el professor Ortega.

Per contra, la realitat virtual és una tecnologia que permet recrear de manera més fidedigna una situació específica de la vida quotidiana. A més, com l’avaluador és el que crea la situació virtual o el guió de la història, llavors és completament possible per a aquest últim confirmar si el que el pacient va recordar o va esmentar va esdevenir tal com ho descriu i si la línia de temporalitat és correcta. A més, aquest paradigma permet avaluar el factor emocional, que és un altre element a considerar en els casos de deteriorament cognitiu o pèrdua de memòria associada a demències relacionades amb processos neurodegeneratius.

 

Equip i suport internacional

Per aconseguir el seu objectiu, en el projecte hi intervé un equip d’investigadors pertanyents als àmbits de la salut, les ciències de l’comportament i l’enginyeria. Al costat de Alonso Ortega figuren els doctors Alexandre Weinstein (director altern) i Elvira Cortese (investigadora responsable), als que se sumen els fonoaudiólogos Karen Azagra i Alfredo Herrera, la kinesiòloga Macarenna Osorio i l’enginyer informàtic Sebastià Gallardo. Tots ells comptaran amb l’assessoria i guia dels neuròlegs Gustav Rodhe i Joan Pau Gigoux, tots dos amb àmplia experiència en diagnòstic i maneig de trastorns cognitius en adults majors i neurologia clínica.

A més, el director de el projecte va avançar que tant el sistema com els instruments que es desenvolupin seran avaluats i validats per experts internacionals en aquest camp, com Hans Markovitsch i Endel Tulving, psicòleg experimental i neurocientífic cognitiu, respectivament. Tulving va ser qui va encunyar i va introduir el conceto de memòria episòdica.

L’avanç que implica aquest projecte és de gran rellevància, atès que les demències constitueixen un problema que exerceix un gran impacte en la salut pública mundial i nacional. En l’actualitat, unes 47 milions de persones viuen amb algun tipus de demència al món, sent un 70% d’elles atribuïbles a la malaltia d’Alzheimer. A Xile, són poc més de 200 mil i per al 2050 s’espera que el 68% de l’total mundial de casos provingui de països d’ingressos mitjans i baixos.

 

https://www.elmostrador.cl/agenda-pais/2020/09/30/desarrollan-sistema-para-diagnosticar-demencias-y-alzheimer-basado-en-realidad-virtual/