ca

Descobert un nou antipsicòtic per alleujar els símptomes de la demència.

 

Una nova investigació liderada per la Facultat de Medicina de la Universitat d’Exeter, al Regne Unit, i publicada a ‘Lancet Neurology’, va revelar que la pimavanserina millora significativament els símptomes de la psicosi en persones amb aquesta afecció, sense els devastadors efectes secundaris de els antipsicòtics actualment utilitzats.

La investigació va detectar un benefici encara més gran en aquells amb els símptomes psicòtics més severs. Fins a la meitat dels 45 milions de persones a tot el món que viuen amb la malaltia d’Alzheimer experimentaran episodis psicòtics, una xifra que és encara més gran en algunes altres formes de demència. La psicosi està relacionada amb un deteriorament més ràpid de la demència.

Actualment, no existeix un tractament aprovat segur i eficaç per a aquests símptomes angoixants. En persones amb demència, els antipsicòtics àmpliament utilitzats produeixen sedació, caigudes i poden duplicar la velocitat a la qual es deteriora la funció cerebral. El seu ús augmenta el risc de caigudes i genera 1.660 accidents cerebrovasculars innecessaris i 1.800 morts innecessàries al Regne Unit cada any. Malgrat tots aquests efectes negatius, tenen molt poc benefici a l’hora de millorar la psicosi en persones amb demència.

S egons els investigadors, la pimavanserina funciona de manera diferent a altres antipsicòtics, en bloquejar un receptor nerviós del cervell molt específic, el THT2A. Ara, s’ha trobat que efectivament redueix els símptomes de la psicosi en persones amb la malaltia d’Alzheimer, i sense els efectes nocius d’altres antipsicòtics, afegeixen.

 

MÉS BENEFICIS EN PACIENTS AMB ELS SÍMPTOMES MÉS GREUS

El director de la investigació, Clive Ballard, professor de malalties relacionades amb l’edat a la Facultat de Medicina de la Universitat d’Exeter, assenyala: “La psicosi és un símptoma particularment aterridor de la malaltia d’Alzheimer. Les persones poden experimentar paranoia, o veure, sentir o olorar coses que no hi són. És angoixant tant per als que experimenten els deliris com per als seus cuidadors “.

“És particularment encoratjador que la majoria dels beneficis es van observar en aquells amb el símptoma psicòtic més greu, ja que en aquest grup és més probable que es prescriguin antipsicòtics. Estem parlant de gent gran vulnerable, persones fràgils que pateixen símptomes aterridors, que estan sedats amb els antipsicòtics actuals, fins i tot encara que és ben sabut que causen problemes de salut terribles i fins i tot la mort en les persones amb demència, i tenen molt poc benefici “, afegeix.

I continua: “Necessitem urgentment fer-ho millor, i els nostres resultats encoratjadors aporten esperança. Estem encantats de que els nostres resultats hagin portat a un assaig clínic de fase 3 més gran que ara està en curs”. Les troballes són el resultat d’un assaig exploratori doble cec controlat per placebo dissenyat per avaluar l’eficàcia i seguretat de la pimavanserina en 181 pacients amb psicosi de la malaltia d’Alzheimer, 90 dels quals van rebre pimavanserina i 90 d’ells un placebo.

Ara, se n’avalua la seguretat i l’eficàcia per reduir els símptomes psicòtics en la demència en un assaig clínic a gran escala a Estats Units. Els resultats es basen en investigacions prèvies que van detectar que la pimavanserina era efectiva per a persones amb demència relacionada amb la malaltia de Parkinson.

Pimavanserina està actualment en un assaig de Fase III als Estats Units per avaluar la seva seguretat en un grup més ampli i per veure si pot prevenir la recaiguda de símptomes psicòtics en algunes de les formes més comunes de demència.

 

 

 

font:EUROPAPRESS // Traducció al català: X.R.