ca

Descoberta la “baula perduda” entre l’alzheimer i l’esquizofrènia.

 

Un equip internacional de científics ha localitzat una regió del cervell que està relacionada amb els danys que provoca la malaltia d’Alzheimer, però també amb els desordres mentals com l’esquizofrènia.

L’estudi internacional ha estat coordinat pel Consell d’Investigacions Mèdiques britànic i ha consistit en la realització de ressonàncies magnètiques del cervell de 484 persones sanes d’edats compreses entre els 8 i els 85 anys.

Les imatges obtingudes es van creuar amb altres escàners de pacients diagnosticats amb Alzheimer o esquizofrènia i es van trobar similituds significatives entre elles.

La particularitat de l’estudi és que els científics han estudiat i comparat l’evolució del cervell en la seva totalitat i no de regions específiques com es ve fent habitualment.

La investigació ha permès detectar una àrea del cervell que es desenvolupa més tard que la resta i que també comença a envellir abans. La zona detectada és una complexa “xarxa de matèria grisa” que processa la informació proporcionada pels sentits com la vista o l’oïda.

Es tracta del primer estudi que demostra amb dades i imatges la teoria de la “retrogènesi”, avançada en els anys 80. La teoria és vàlida tant en el desenvolupament humà com en l’evolució de l’espècie, dels primats al “homo sapiens”.

“Els metges antics anomenaven l’esquizofrènia ‘demència prematura’ però fins ara no teníem proves clares que les mateixes parts del cervell estaven associades amb dues malalties tan diferents. Aquest estudi a gran escala i detallat proporciona un vincle important entre els processos de desenvolupament, envelliment i malaltia en el cervell “explica el professor Hugh Perry, president de l’àrea de Neurociència i Salut Mental del Consell d’Investigacions Mèdiques.

En l’estudi han col·laborat la Universitat d’Oxford, la Universitat d’Oslo, l’Hospital Universitari de Basilea i l’Imperial College de Londres.