Científics de la Universitat de Califòrnia a San Francisco (Estats Units) han proporcionat una nova i sorprenent explicació biològica de per què les persones amb Alzheimer dormen migdiades excessivament llargues. Segons les seves troballes, la malaltia ataca directament i destrueix les regions del cervell responsables de mantenir al cos humà despert durant el dia.
Molts investigadors i metges han constatat que l’excés de migdiada durant el dia pot desenvolupar-se molt abans que els problemes de memòria associats amb la malaltia d’Alzheimer comencin a presentar-se. Estudis anteriors han considerat aquesta excessiva migdiada diürna com una compensació pel mal son nocturn causat per les alteracions relacionades amb l’Alzheimer a les regions cerebrals que promouen la son, mentre que altres han argumentat que els problemes de son en si mateixos contribueixen al progrés de la malaltia.
No obstant això, aquesta nova investigació, publicada a la revista Alzheimer ‘s and Dementia, demostra que aquestes regions cerebrals (inclosa la part del cervell afectada per la narcolèpsia) es troben entre les primeres víctimes de la neurodegeneració en la malaltia d’Alzheimer i, per tant , que l’excés de migdiada diürna, sobretot quan es produeix en absència de problemes significatius de son durant la nit, podria servir com un senyal d’alerta primerenca de la malaltia.
A més, a l’associar aquest mal amb una proteïna coneguda com tau, l’estudi afegeix a l’evidència que la tau contribueix més directament a la degeneració cerebral que condueix als símptomes d’Alzheimer que la proteïna amiloide, més estudiada.
Els investigadors van mesurar amb precisió la patologia d’Alzheimer, els nivells de proteïna tau i el nombre de neurones en tres regions cerebrals implicades en la promoció de la vigília de tretze pacients d’Alzheimer morts-set subjectes de control sans. Els cervells dels pacients d’Alzheimer tenien una acumulació significativa de tau en els tres centres cerebrals que van estudiar que promouen la vigília: el locus coeruleus (LC), l’àrea hipotalàmica lateral (LHA) i el nucli tuberomamilar (TMN), i que aquestes regions havien perdut fins a 75 per cent de les seves neurones.
A més, també van estudiar mostres cerebrals de set pacients amb paràlisi supranuclear progressiva (PSP) i malaltia corticobasal (CBD), dues formes diferents de demència neurodegenerativa causada per l’acumulació de tau. En contrast amb els cervells de la malaltia d’Alzheimer, les neurones promotores de la vigília van semblar estar fora de perill en els cervells de PSP i CBD, tot i els nivells comparables d’acumulació de tau en aquestes mostres de teixit.
font:https://www.redaccionmedica.com/secciones/neurologia/descubren-como-la-siesta-puede-indicar-que-una-persona-padece-alzheimer-9661