ca

Descobreixen que una proteïna reverteix patologies associades a l’Alzheimer.

 

Barcelona, 23 ene (EFE).- Investigadors espanyols han descobert que una proteïna, la reelina, reverteix els principals processos patològics associats a l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives, com les alteracions cognitives, bioquímiques i de comportament, el que obre noves perspectives per dissenyar possibles nous fàrmacs.

La investigació, que publica la revista “Progress in Neurobiology” i que s’ha fet amb models animals, revela el paper decisiu de la reelina en la modulació de les afectacions més característiques de les patologies relacionades amb la proteïna tau, com la malaltia d’Alzheimer .

La reelina és una proteïna extracel·lular essencial en la migració neuronal i la plasticitat de l’escorça cerebral i els investigadors han descobert que té un paper decisiu en la modulació de processos patològics associats a l’Alzheimer i altres malalties.

L’article té com a primera autora a la investigadora Daniela Rossi i està dirigit per Eduardo Soriano i Lluís Pujadas, tots ells membres de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Neurociències (UBNeuro) de la Universitat de Barcelona, ​​d ?? el Centre de Recerca biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) i de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

També han participat els experts Agnès Gruart, Josep M. Prim i Gerardo Contreras-Murillos (Universitat Pablo de Olavide), Jesús Àvila (Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, CBM) i Ashraf Muhaisen (UB-UBNeuro-CIBERNED-VHIR).

Els investigadors han comprovat la funció de la proteïna reelina per promoure la plasticitat sinàptica i reduir la fosforilació de tau, de manera que la consideren un possible mecanisme per atenuar les conseqüències de l’procés neurodegeneratiu i protegir el cervell de el dany neuronal.

L’estudi descriu noves dades moleculars sobre la ruta de senyalització de la reelina i revela com aquesta proteïna és capaç de revertir les principals afectacions patològiques de l’Alzheimer en diferents nivells en models animals afectats per taupaties.

En concret, els resultats revelen que la sobreexpressió de reelina és capaç de modular els nivells de fosforilació de la proteïna tau en models in vivo.

En paral·lel, els estudis in vitro confirmen la capacitat de la reelina per modular la distribució anòmala de neurofilaments i de proteïna tau en les dendrites, que es manifesta en les primeres fases d’aquestes neuropatologies.

Segons els investigadors, en l’àmbit cognitiu i fisiològic, la sobreexpressió de reelina també va revelar una millora dels dèficits que afectaven un model animal de taupatia.EFE

 

 

Fuente:https://www.lavanguardia.com/vida/20200123/473092526760/descubren-que-una-proteina-revierte-patologias-asociadas-al-alzheimer.html