ca

Descobreixen tres categories de gens implicats en l’alzhèimer.

 

Investigadors del projecte Genomic Resarch At Fundació ACE (Gr @ ce) han descobert tres categories de gens implicats en  l’Alzheimer que poden obrir noves vies terapèutiques cap a la polimedicació per tractar aquesta demència que en el 75% de casos conviu amb altres malalties del cervell, ha explicat el científic Agustín Ruiz aquest dimecres.

Es tracta de resultats preliminars de l’estudi, però són “bons i sorprenents”, ha emfatitzat el president de Grifols, Víctor Grífols, que forma part del projecte, compartit amb la Fundació ACE i la Fundació Bancària La Caixa.

En el marc d’un simposi internacional per presentar aquests avenços, l’investigador ha explicat que per a l’estudi s’han analitzat 7.414 genomes amb tecnologies genòmiques d’alta resolució per identificar una nova generació de gens que aportin dades en el disseny de noves teràpies.

Des del punt de vista científic i social els resultats preliminars són “rellevants” a causa de l’homogeneïtat de les mostres clíniques, a nivell poblacional, ètnic i cultural, i pel protocol clínic de la Fundació ACE, que implica un diagnòstic multidisciplinari consensuat i un seguiment al llarg dels anys.

Ruiz ha considerat “molt interessant” el fet que el 99,36% de les mostres siguin de població espanyola, el que ratifica la seva homogeneïtat genètica i permet millorar la seva estratificació.

Fins ara els científics havien parlat d'”un únic gen de l’Alzheimer”, i ara els investigadors del projecte proposen distingir almenys tres categories, incloent el primer els relacionats amb la neuroinflamació i el metabolisme del pèptid amiloide.

La segona categoria recull els gens relacionats amb processos neurodegeneratius relacionats amb l’envelliment i les característiques neuronals, mentre que la tercera podria contenir factors genètics que ejercirían un dany predominantment vascular.

El fet que l’Alzheimer sola conviure amb altres patologies en entre el 75% i 80% dels casos porta als investigadors a plantejar la polimedicació, perquè frenant altres malalties concomitants es podria aturar la demència d’Alzheimer, ha plantejat l’investigador a manera d’exemple.

 

TERÀPIES COMBINADES?

Si es confirmen els resultats de la primera fase de l’estudi, caldria revisar les noves estratègies per al tractament d’Alzheimer, el que podria comportar un canvi de paradigma que apuntaria cap a l’ús de teràpies combinades.

Ara, la investigació se centra a revalidar aquests resultats, que podrien variar i descobrir grans categories de gens implicats, ha explicat el científic genetista.

En l’acte al CosmoCaixa, el director corporatiu de l’Àrea d’Investigació i Estratègia de la Fundació Bancària La Caixa, Àngel Font, ha manifestat el compromís de la fundació per la ciència i la investigació per ser un dels camins per aconseguir un “major impacte social “.

La directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada, que també ha participat en l’estudi al costat de Ruiz, ha celebrat els resultats obtinguts fins ara, i ha ressaltat la comesa de la fundació per “recol·lectar talent”.

 

 

Font: www.catalunyapress.cat