ca

Descobreixen una nova alteració en el cervell de les persones amb Alzheimer.

 

Una nova alteració en el cervell de les persones amb alzheimer, que obre la possibilitat de trobar a curt termini un bon biomarcador diagnóstivo i a llarg una intervenció terapèutica, ha estat descoberta per científics de l’Institut de Neurociències d’Alacant (CSIC-UMH).

Segons aquest institut espanyol, es tracta una notícia esperançadora de cara a el dia mundial de l’alzheimer, que se celebra dilluns que ve, 21 de setembre.

Malgrat els importants avenços en investigació dels últims anys, l’etiopatogènia de la malaltia d’Alzheimer segueix sense estar d’el tot aclarida i una de les qüestions clau és desxifrar per què en el cervell d’aquests pacients augmenta la producció de beta amiloide, la proteïna que produeix l’efecte tòxic i que desencadena la patologia.

Al laboratori de l’Institut han portat a terme una nou estudi que es mostra molt prometedor, segons el responsable del grup de recerca, Javier Sáez-Valero.

“Hem descobert que la glicosilació de l’precursor amiloide en el cervell de malalts d’alzheimer està alterada” de manera que “està sent processat probablement d’una manera diferent”.

Aquesta patologia encara sense tractament afecta a Espanya a 1,2 milions de persones, xifra que es preveu que es triplicarà en les pròximes dècades.

Una situació que s’ha agreujat amb l’actual pandèmia de la covid-19, a causa de el confinament, i que ha provocat una disminució encara més ràpida de les capacitats cognitives dels afectats, així com un increment de les morts per causes inespecífiques en aquest col·lectiu , segons ha denunciat recentment l’associació Alzheimer Europe.

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, cada any es diagnostiquen a Espanya uns 40.000 nous casos d’alzheimer. S’estima que el 80 per cent dels casos que encara són lleus estan sense diagnosticar.

 

 

https://www.efe.com/efe/america/destacada/descubren-una-nueva-alteracion-en-el-cerebro-de-las-personas-con-alzheimer/20000065-4345944