ca

Descobreixen el llindar més baix de la proteïna cerebral associada a l’Alzheimer

 

Investigadors de l’barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), de la Fundació Pasqual Maragall, han identificat el llindar més baix a partir del qual es comença a acumular al cervell de forma patològica la beta amiloide, una de les proteïnes associades a la malaltia d’Alzheimer .

Els resultats de l’estudi, liderat pels doctors José Luis Molinuevo i Juan Domingo Gispert, han estat publicats a la revista Alzheimer ‘s Research and Therapy i han estat possibles gràcies a les dades provinents de l’Estudi Alfa, impulsat per La Caixa.

‘El nou valor que hem establert permetrà detectar a persones que estiguin en fases molt incipients de l’acumulació anormal de proteïna amiloide, i oferir-los l’oportunitat de participar en programes d’investigació de prevenció per reduir el seu risc de desenvolupar demència en un futur “, ha explicat Gispert, responsable del grup de Neuroimatge del BBRC.

 

Fins a 20 anys abans de l’inici dels símptomes

L’acumulació al cervell de plaques de proteïna beta amiloide és una de les lesions neurodegeneratives més característiques de l’Alzheimer. Aquestes plaques es poden començar a acumular fins a 20 anys abans de l’inici dels símptomes clínics de la malaltia, per diferents factors de risc per l’edat, la genètica, la dieta, l’exercici, la salut cardiovascular i l’activitat cognitiva, entre d’altres.

Tenir aquestes plaques en el cervell no implica necessàriament desenvolupar demència, però sí augmenta exponencialment el risc d’entrar en la fase clínica de la malaltia d’Alzheimer.

Per mesurar els nivells de proteïna beta amiloide en el cervell es fan servir dues tècniques: la Tomografia per Emissió de Positrons (PET per les seves sigles en anglès) de Amiloide, que és una tècnica de neuroimatge que pot utilitzar fins a tres tipus de traçadors per detectar la acumulació de la proteïna, i l’anàlisi del líquid cefaloraquidi obtingut mitjançant una punció lumbar.

En aquest estudi, pioner al món, els investigadors del BBRC han comparat els resultats obtinguts en les proves PET amb altres indicadors del líquid cefaloraquidi per poder establir llindars que donin la màxima concordança entre les dues mesures. “I els resultats han estat inesperats: hem vist de forma quantitativa, objectiva i precisa que és possible detectar patologia subtil d’amiloide mitjançant PET a uns valors molt més baixos del que estava establert”, ha apuntat Gispert.

 

Valors molt inferiors

En concret, han determinat que un valor al voltant de 12 en l’escala centiloid indica una patologia incipient d’amiloide, mentre que fins ara, la determinació la feia un especialista en Medicina Nuclear a partir d’una lectura visual del PET que, traduïda a l’escala centiloid, acostumava a donar com a resultat positiu de concentració patològica un valor al voltant de 30.

El director científic del Programa de Prevenció de l’Alzheimer del BBRC, José Luis Molinuevo, ha destacat que “el gran valor afegit d’aquest estudi és que ho hem fet, per primera vegada a nivell mundial, avaluant la concentració de proteïna amiloide en persones sense alteracions cognitives però amb factors de risc de desenvolupar Alzheimer, i en persones amb demència “.

En l’estudi han participat 205 persones sense alteracions cognitives de l’Estudi Alfa, amb edats entre els 45 i els 75 anys, i 311 participants de l’estudi Alzheimer ‘s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) que també inclou persones cognitivament sanes, però també en diferents fases de la malaltia d’Alzheimer, amb edats compreses entre els 55 i els 90 anys.

 

 

Font: www.rtve.es