ca
Notícies

Descobreixen un tractament prometedor contra la demència.

Un nou estudi ha demostrat que el selenat de sodi ralenteix la variant conductual de la demència frontotemporal, la segona més comuna en menors de 60 anys.

 

Un estudi dirigit per la Universitat de Monash ha descobert un nou i prometedor tractament per als pacients amb variant conductual de la demència frontotemporal (DFT vc) –la segona forma més comuna de demència en els menors de 60 anys–, que dóna com a resultat una estabilització del que normalment seria una escalada dels problemes de comportament, i un alentiment de la contracció del cervell a causa de la malaltia. Es tracta del segon assaig clínic que demostra que el selenat de sodi pot alentir el deteriorament cognitiu i el dany neurodegeneratiu que caracteritza moltes demències, inclosa la malaltia d’Alzheimer.

La variant conductual de la demència frontotemporal és una malaltia destructiva que progressa ràpidament i pot aparèixer en persones de fins a 35 anys. Es caracteritza per alteracions del comportament i canvis de personalitat, que pot ser molt pertorbadora i angoixant tant per als pacients com per a les seves famílies. Actualment no hi ha tractaments ni cures per a la DFT vc i l’esperança de vida mitjana va dels 5 als 7 anys des del diagnòstic.

Seguretat del selenat de sodi
L’assaig en fase 1 dut a terme en col·laboració amb l’Hospital Real de Melbourne –l’únic a Austràlia dirigit a la TFBV no genètica i un dels pocs a tot el món– va demostrar que el selenat de sodi és segur i ben tolerat en pacients amb aquest tipus de demència durant, almenys, 12 mesos. És important destacar que la majoria dels pacients que van rebre el compost químic no van mostrar cap canvi en els símptomes cognitius o de comportament; i van reduir les taxes d’atròfia cerebral durant el període de l’assaig. Els resultats de l’assaig, dirigit per la Dra. Lucy Vivash, del Departament de Neurociència de la Universitat de Monash (Austràlia), acaben de publicar-se a la revista ‘Alzheimer’s and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions’.

En gairebé la meitat dels casos de persones amb DFT vc, el dany a les neurones del cervell està causat per l’acumulació d’una proteïna anomenada tau. Aquesta és un dels principals objectius de la investigació en la prevenció i el tractament de l’Alzheimer i altres demències, com a forma de revertir la neurodegeneració causada per aquesta acumulació de tau. Vivash explica que el selenat de sodi regula un enzim al cervell que descompon eficaçment la proteïna tau: “Ja havíem demostrat, en un assaig de fase 2, que el selenat de sodi administrat a pacients amb malaltia d’Alzheimer de lleu a moderada donava lloc una menor neurodegeneració que en els que no ho rebien”. I el que és més important, els pacients de l’assaig amb més nivells de seleni, un compost de descomposició del selenat de sodi, al torrent sanguini van mostrar un menor deteriorament cognitiu.

Por Fran Sánchez Becerril

Descubren un tratamiento prometedor contra la demencia (elconfidencial.com)