ca

Desenvolupen a Gipuzkoa una aplicació per detectar precoçment el risc de patir alzhèimer.

La diputada guipuscoana de Polítiques Socials, Maite Peña, i el neuròleg Gurutz Linazasoro, director de la Casa del Cervell i del Programa de Teràpies Avançades en Alzheimer i Parkinson de Quirón Salut-Policlínica Guipúscoa, han presentat ‘El semàfor de l’Alzheimer’, una aplicació (App) per detectar precoçment el risc de patir aquesta malaltia.

Segons han assenyalat en roda de premsa, l’objectiu és que qualsevol persona, “de manera senzilla”, conegui “quins aspectes” del seu estil de vida “pot modificar” per reduir el risc de patir Alzheimer i promocionar “un estil de vida saludable per al cervell.

Aquesta nova App per telèfon mòbil, tauleta i ordinador, que està ja disponible de manera gratuïta en euskera i castellà, compta amb la col·laboració tant de la Diputació Foral de Guipúscoa com del Diari Basc, i ha estat desenvolupada per l’empresa guipuscoana Bunt Planet.

En paraules de Penya, l’App servirà, d’una banda, per conèixer l’estat dels factors de risc que “contribueixen al desenvolupament” de l’Alzheimer i, de l’altra, per conèixer “una sèrie de pautes” a fi de modificar aquells factors que “no estan controlats”.

Per la seva banda, Linazasoro ha recordat que la malaltia d’Alzheimer afecta al món a 47 milions de persones i es diagnostica un cas cada quatre segons. A més, la previsió és “de 100 milions de persones afectades a 2040”, ha indicat, per afegir que el cost per persona afectada “se situa ja en 25.000 euros a l’any i el cost mundial el 2015 ha superat ja els 818 bilions de dòlars , el que ja se situa entorn de l’1% del PIB mundial “.

Pel que fa a la incidència en el territori, la diputada ha assenyalat que avui en dia a Guipúscoa un 8% de les persones majors de 65 anys està afectada per l’Alzheimer, el que suposaria un abast d ‘ “unes 12.000 persones amb les seves corresponents famílies al voltant . el 2030 seran 24.000 persones, i 48.000 el 2050. Xifres que evidencien la presència d’un repte de gran magnitud per al futur “. 

 

FACTORS

Linazasoro ha recalcat que si bé el desenvolupament de la malaltia obeeix a dues terceres parts “a factors genètics i l’envelliment”, un altre terç està relacionat amb “l’estil de vida, és a dir, obeeixen a factors ambientals” que poden ser modificats amb pautes d’actuació que “estan en la nostra mà”.

“És aquí precisament on aquesta nova App pretén incidir, en la prevenció, en educar la població per portar un estil de vida saludable”, ha subratllat el neuròleg, per afegir que si bé aquest programa d’intel·ligència artificial va dirigit a tots els públics , la prevenció primària de l’Alzheimer “aconsegueix un resultat òptim com més aviat es comenci (entre els 30 i 40 anys)”.

En aquesta mateixa línia, Peña ha destacat que els canvis en el cervell d’una persona que pot patir Alzheimer apareixen “uns 25 anys abans” que la malaltia es desenvolupi. “Al seu torn, aquest últim any el 42% de les peticions per ingressar en una residència han arribat de persones que tenen algun tipus de deteriorament cognitiu”, ha afegit la diputada, que ha qualificat de “clau” tant el diagnòstic precoç i precís com l’adopció d’aquests hàbits saludables, entre ells la pràctica habitual d’esport.

Finalment, el neuròleg ha explicat que per prevenir l’Alzheimer “és important mantenir un estil de vida saludable, a través de diversos punts com controlar la tensió arterial, evitar tòxics com el tabac i l’alcohol, seguir una dieta saludable o practicar exercici”. També ha recomanat evitar altres factors com “l’aïllament social, l’obesitat, el colesterol o el tabac”. “Mantenir la curiositat i l’optimisme contribueixen molt a aconseguir aquests objectius”, ha conclòs.

 

 

europapress

font: www.eldiario.es