Fins ara s’han fet avenços significatius per comprendre la biologia de la malaltia d’Alzheimer, però estava resultant difícil identificar tractaments eficaços i segurs.
Per això és tan significatiu el treball desenvolupat a la universitat de Yale, on han trobat un fàrmac que pot restaurar els records i les connexions entre les cèl·lules cerebrals en ratolins que presenten símptomes d’aquesta malaltia.
La beta amiloide és el principal component de les plaques senils (dipòsits que es troben en el cervell dels pacients amb la malaltia d’Alzheimer). Quan s’uneix al gen de la proteïna priònica en la superfície de les cèl·lules cerebrals, transmeten instruccions perjudicials a l’interior de la cèl·lula.
Els científics de Yale han identificat que perquè aquesta transmissió errònia es produeixi, hi ha una proteïna en la membrana de la cèl·lula (identificada com el gen mGluR5) que fa també d’entrada.
Fins ara s’havien fet proves amb fàrmacs per atacar el mGluR5, però també s’interrompia la senyalització del glutamat, el neurotransmissor més comú en el cervell humà que intervé en la formació de memòries i en la seva recuperació.
El nou compost que han provat a la universitat de Yale, batejat com Silent Allosteric Modulation o SAM, no impedeix la senyalització dels neurotransmissors. Després de quatre setmanes de tractament, la memòria i les connexions intercel·lulars dels ratolins havien estat restaurades.
El professor de neurologia Stephen Strittmatter ha explicat a la revista Medical Express que aquest nou medicament no aconsegueix destruir les plaques senils associades a l’Alzheimer, però els permet coexistir amb les neurones, el que sens dubte és un gran pas.
La següent fase de la investigació és preparar els assajos preliminars en éssers humans que presenten aquesta malaltia.
Font: Lara Olmo, www.ticbeat.com // traducció al català X.R.