ca
Notícies

Desenvolupen un tractament per a l’Alzheimer a través d’un esprai nasal

L’administració intranasal d’una combinació de rifampicina i resveratrol és la responsable dels efectes beneficiosos.

L’Organització Mundial de la Salut destaca que una de cada deu famílies en les quals hi ha persones majors de 70 anys té algun membre amb la malaltia d’Alzheimer, la demència més comuna. I les projeccions indiquen que el nombre de malalts continuarà creixent en els anys vinents, amb les devastadores conseqüències que té en la vida de les persones i els seus afins. Per això, contínuament s’estan realitzant investigacions per comprendre quines són les causes i els possibles tractaments per tractar aquesta patologia.

Un equip d’investigadors de la Universitat de la ciutat d’Osaka ha demostrat en un estudi que l’administració intranasal d’una combinació d’un fàrmac, la rifampicina, juntament amb el resveratrol, té efectes beneficiosos en la funció cognitiva de les persones que presenten indicis de l’aparició de la malaltia o ja l’han desenvolupat. S’espera que els resultats de la investigació condueixin al desenvolupament d’un aerosol nasal segur i eficaç per a la prevenció de la demència.

Els experts havien demostrat prèviament en un estudi amb ratolins que l’antibiòtic rifampicina tenia efectes beneficiosos sobre la funció cognitiva, però el fàrmac també s’havia associat amb efectes secundaris, entre ells principalment el mal hepàtic. El resveratrol és un antioxidant natural de les plantes. “Per combatre els efectes secundaris negatius de la rifampicina, pensem en combinar-lo amb els efectes hepatoprotectores del resveratrol”, assegura el professor Takami Tomiyama, investigador principal de l’estudi.

Aquesta vegada, el grup d’investigació va administrar una combinació de dosi fixa de rifampicina i resveratrol per via intranasal cinc dies a la setmana durant un total de quatre setmanes en models de ratolins amb malaltia d’Alzheimer, demència frontotemporal i demència amb cossos de Lewy, i va observar les seves funcions cognitives i patologia cerebral.

Els resultats van mostrar que la combinació va millorar significativament la funció cognitiva dels ratolins i va restaurar els nivells de sinaptofisina, proteïnes presinàptiques que faciliten la comunicació neuronal. A més, els nivells sanguinis d’enzims hepàtics, un marcador de dany hepàtic que normalment augmenta amb rifampicina, van romandre normals en la combinació de dosi fixa.

A més, segons l’experiència d’investigació prèvia de l’equip, l’administració nasal d’una combinació de dosi fixa de rifampicina i resveratrol augmentaria la transferibilitat del fàrmac al cervell i milloraria encara més la seguretat i els efectes medicinals.

 

 

Maria Cardoso

https://www.elnacional.cat/ca/benestar/desenvolupen-tractament-alzheimer-esprai-nasal_699474_102.html