ca

Detecten canvis cerebrals semblants a l’Alzheimer en persones amb problemes de memòria.

 

Investigadors de la Fundació Pasqual Maragall de Barcelona han detectat que algunes persones que perceben que tenen un declivi en les seves capacitats cognitives, com problemes de memòria, presenten un menor volum en àrees cerebrals afectades en la malaltia d’Alzheimer, a més de tenir pitjors resultats en test cognitius.

L’estudi, publicat en un número especial de la revista ‘Alzheimer’ s Research & Therapy ‘, ha estat realitzat pel centre d’investigació de la fundació, el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), amb la participació de 2.670 voluntaris dins el Programa de Prevenció l’Alzheimer i amb suport de la Caixa, han informat en un comunicat conjunt aquest dimecres la Fundació Maragall, el BBRC i l’entitat bancària.

“Les troballes d’aquest estudi obren la porta a estratificar i acotar millor a les persones que tenen més risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer”, ha explicat el líder de l’estudi i director del programa de prevenció, José Luis Molinuevo.

Identificar característiques específiques en persones que perceben declivi cognitiu millorarà la determinació del risc de desenvolupar en el futur Alzheimer, a més d’afinar “la selecció de participants per a assajos clínics i estudis” preventius.

Molinuevo va descriure el 2014 set característiques que poden donar-se en persones que tenen queixes de memòria –en comparació amb el seu estat normal i sense tenir malalties agudes o un esdeveniment extraordinari en la seva vida– i que estan relacionades amb un major risc de desenvolupar Alzheimer: més de 60 anys, la genètica, el temps que fa que es perceben aquests canvis, i cercles pròxims que els confirmin, entre d’altres.

Els investigadors de la Fundació Pasqual Maragall van analitzar les dades dels 2.670 voluntaris de l’Estudi Alfa, dividits en grups: el grup sense queixes –el el 79% – i el de persones amb queixes de memòria –21% restante–, que al seu torn va ser dividit entre els que tenien fins a tres característiques associades al declivi cognitiu subjectiu (56%) i els que complien més de tres (44%).

Després de realitzar diverses proves als participants i corregir per variables com l’edat i els anys d’escolaritat, els investigadors van detectar que aquells que tenien un major nombre de característiques associades a les queixes de memòria obtenien pitjors resultats que la resta de grups en totes les variables de memòria analitzades en els tests cognitius.

A més, gràcies a la ressonància magnètica realitzada a un subgrup de participants, els investigadors també van descobrir que les persones que presentaven més de tres característiques associades a les queixes presentaven una major atròfia cerebral que els altres participants amb queixes però amb menys característiques associades.

 

MENYS VOLUM

En concret, van observar un menor volum en àrees cerebrals que es afecten en la malaltia d’Alzheimer, com són l’hipocamp, el lòbul temporal, el cerebel i el precúneo.

D’altra banda, les anàlisis de neuroimatge i els tests cognitius també van revelar que les persones amb queixes de memòria els cercles pròxims van confirmar aquestes queixes, obtenien pitjors resultats cognitius i també presentaven un volum inferior en àrees cerebrals relacionades amb la malaltia.

El següent pas dels investigadors és explorar l’associació d’aquests resultats amb altres biomarcadors de la malaltia, com són la presència de plaques de la proteïna beta amiloide o els cabdells de tau el cervell.

 

 

EUROPA PRESS

font: lavanguardia.com