ca

Deu consells perquè cuidadors i persones amb Alzheimer gaudeixin de l’estiu.

 

Per a la majoria de les persones l’estiu és sinònim de vacances, el millor moment per descansar i aprofitar per fer tot allò que la rutina diària no els permet: viatjar, veure amics i familiars més sovint, anar a restaurants, al cinema, de compres, fer visites culturals … Poder desconnectar és cada vegada més necessari per deixar de banda l’estrès i recarregar energies.

Però, tal com assenyalen des de la Fundació Pasqual Maragall, hi ha de les persones que tenen un “treball” sense dies de vacances, com els cuidadors de persones amb Alzheimer, les seves parelles, germans o fills, que es veuen obligats a atendre les necessitats d’una malaltia que requereix una atenció gairebé exclusiva.

No obstant això, aquest fet no invalida que, com la resta de les persones, els cuidadors i també els malalts puguin gaudir d’uns dies de descans i desconnexió amb beneficis per a tots dos si se segueixen una sèrie de recomanacions, afirma la Dra. Nina Gramunt, neuropsicòloga de la Fundació estretament implicada en l’edició del bloc Parlem de l’Alzheimer.

“En la fase lleu, els viatges o els canvis temporals d’entorn no solen representar un problema, sempre que planifiquem i gestionem les vacances adequadament. Amb l’avanç de la malaltia, viatjar pot comportar més tràfec que beneficis, però, amb les precaucions adequades i segons les particularitats de cada cas, es podran valorar possibilitats per poder gaudir d’uns dies diferents. L’estiu ofereix diverses opcions que podem convertir en oportunitats, garantint el benestar de la persona malalta i facilitant que el cuidador pugui descansar i tenir el seu propi temps d’oci “, explica la Dra. Gramunt.

Els cuidadors i els malalts d’Alzheimer puguin gaudir a l’estiu d’uns dies de descans i desconnexió.

I per això, des de la Fundació Pasqual Maragall s’ofereixen aquests 10 consells perquè la malaltia d’Alzheimer no impedeixi gaudir d’unes bones vacances:

 

Davant del dubte, millor consultar als professionals

Al marge dels consells que es presentaran a continuació, cada cas concret pot requerir unes recomanacions específiques. Per això, tot i disposar d’aquestes eines, és important consultar amb el metge especialista o amb un altre professional de referència (per exemple, del centre de dia al qual assisteix), la idoneïtat de realitzar el viatge o experimentar grans canvis si es tenen dubtes davant la situació actual de la persona afectada.

 

Desar dosis extres de paciència a la maleta

La realitat de la persona amb Alzheimer i del seu cuidador no varia pel fet que sigui estiu o temps de vacances. No obstant això, amb l’objectiu de procurar el màxim benestar tant d’un com de l’altre, durant les vacances, més que mai, s’han d’evitar els enfrontaments.

Els experts asseguren que, encara que la persona no pugui recordar els detalls de la discussió que ha tingut fa una estona amb el seu cuidador (o amb qualsevol altra persona) sí que pot sentir les emocions negatives que hagi experimentat, i es pot sentir intranquil quan sembli que tot ha passat. Per això, es recomana intentar omplir-se de paciència, ser empàtics amb la seva possible confusió i no enfadar-se per evitar aquesta càrrega negativa d’emocions.

 

Les rutines, les nostres millors aliades

Tot i la relaxació dels horaris d’estiu, és important que alguns hàbits es mantinguin, com ara els horaris dels àpats o les hores de son, ja que contribueixen a facilitar el procés d’adaptació al nou entorn.

 

Evitar un excés de compromisos socials i de canvi d’entorn

Tot i que les vacances d’estiu convidin a una activitat social més intensa, no és recomanable tenir l’agenda plena de compromisos. Els canvis freqüents d’entorn i de companyies poden augmentar la confusió de la persona amb Alzheimer.

Si es decideix que la persona amb Alzheimer passi les vacances en períodes dividits entre diferents familiars, és aconsellable procurar minimitzar la freqüència de canvis. Per exemple, és preferible que passi dues setmanes seguides a casa d’un fill i les dues següents a casa de l’altre en comptes d’alternar una setmana a cada casa.

 

Facilitar el procés d’adaptació de la persona afectada al nou entorn

Un canvi d’entorn pot ser complicat per a una persona amb Alzheimer i pot provocar que se senti desorientada davant un canvi de casa o d’habitació.

Particularment els primers dies, és aconsellable pensar en com podem facilitar l’adaptació, per al que solen ser de gran ajuda accions tan senzilles com mantenir algunes llums encesos per evitar accidents si la persona es troba desorientada o portar-se al nou espai un objecte familiar o qualsevol un altre element que formi part del seu entorn més quotidià, com ara una fotografia que està sempre en el moble del menjador del seu domicili, el coixí amb el qual sol dormir al migdia al sofà o una manta que utilitzi sovint.

A més, cal pensar que, en un entorn no habitual, la persona amb Alzheimer pot desorientar amb més facilitat, per això és recomanable proporcionar-algun element d’identificació, com una polsera o una medalla on s’indiqui el seu nom i un telèfon de contacte, o bé recórrer a dispositius electrònics amb GPS que puguin indicar la seva ubicació en cas que sigui necessari.

 

L’entorn també s’haurà d’adaptar a la persona amb Alzheimer

En el cas que la logística familiar requereixi que la persona amb Alzheimer passi alguna temporada a casa d’algun familiar amb qui no conviu habitualment, s’haurà d’intentar assegurar que les persones que l’acullen coneguin els costums i rutines bàsiques del seu dia a dia i les intentin mantenir.

A més, per intentar evitar situacions compromeses i assegurar-se que la persona pugui sentir-se tranquil i ben acollida, s’ha d’advertir a aquelles persones amb les que anem a trobar-nos o, si és el cas, amb el personal de l’Hotel o l’Apartament on passarem uns dies perquè coneguin la situació i puguin fer més fàcil la seva estada.

 

Vacances, també per al cuidador

Tothom té dret a descansar, relaxar-se i recarregar energies durant unes setmanes a l’any i el cuidador no és cap excepció. Amb un horari de 24 hores al dia durant 7 dies a la setmana, atendre una persona amb Alzheimer sovint provoca que la persona cuidadora deixi de banda la seva pròpia salut emocional i física, amb el perill que caigui en l’aïllament social.

L’estiu pot ser un bon moment per facilitar que el cuidador pugui descansar i desconnectar: ​​canviar d’entorn, sortir a prendre una cafè, nedar, fer una mica d’exercici … però per a això cal demanar ajuda i mobilitzar familiars i amics per garantir entre tots que l’atenció de la persona amb Alzheimer quedi coberta i el cuidador pugui relaxar-se.

 

La bona comunicació familiar, fonamental

Amb l’objectiu comú d’aconseguir que tant la persona afectada com el seu cuidador puguin passar un estiu el més agradable possible i que, alhora, això repercuteixi positivament en el seu benestar, una bona comunicació amb la família és fonamental per arribar a acords que alliberin una mica al cuidador principal de l’atenció cap a la persona amb Alzheimer.

En aquest sentit, el cuidador també ha de reconèixer i exercir el seu dret a expressar obertament a les persones del seu entorn tant les necessitats de la persona malalta com les pròpies, per així trobar solucions de corresponsabilitat que siguin beneficioses per a totes les parts.

 

Ajudar a la persona amb Alzheimer a combatre la calor

Qualsevol persona (i, particularment, nens i gent gran) ha de protegir-se de les altes temperatures i tractar de contrarestar-les. Les persones amb Alzheimer poden ser especialment vulnerables perquè, per la seva alteració cognitiva, poden no interpretar adequadament els senyals del seu cos, com ara les sensacions de fred o de calor.

Així mateix, Futo de la desorientació, potser no escullen la roba més adequada al clima, per la qual cosa convé supervisar l’elecció o facilitar-li roba adequada. Cal, doncs, fer especial atenció a les recomanacions habituals davant les altes temperatures per evitar complicacions derivades de la calor. És molt important procurar que la persona estigui ben hidratada (bevent aigua sovint, prenent fruita, tractant possibles diarrees …).

Altres consells que facilitaran el seu benestar en els dies calorosos són: evitar l’exposició directa al Sol (particularment en les hores centrals del dia), usar una gorra o barret o procurar una temperatura fresca i agradable als espais interiors.

 

Gaudir de les vacances, tot i les circumstàncies, és possible

Està clar que pel fet de tenir a un ésser estimat amb la malaltia d’Alzheimer pot comportar que les vacances amb ell no puguin ser com segurament desitjaríem.

Això, però, no vol dir que no hi hagi formes per poder desconnectar de la rutina quotidiana, de descansar, que el cuidador principal gaudeixi d’un temps per atendre especialment les seves pròpies necessitats de relaxació i cura personal i, en definitiva, per procurar que aquests dies comportin beneficis tant en la persona afectada com per als seus familiars.

 

 

font:www.geriatricarea.com